New York'ta başlayan Wall Street'i İşgal Hareketi'nin Oakland'daki uzantısı olan grubun çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı.

Polisin dört bin beş yüz kişi olduğunu açıkladığı grup Oakland Limanı'na yönelerek, limanın kapanmasına sebep oldu. ABD'nin beşinci en büyük limanı olan Oakland Liman'ından yapılan açıklamada tüm denizcilik faaliyetlerinin durmuş olduğu belirtildi. Eylemcilerden yapılan açıklamada Oakland'da uzun zamandır yaşanan en geniş katılımlı protestonun düzenlendiği bildirildi.

Sendikaların yasal gerekçelerle grev ilan edememesine rağmen eyleme çok sayıda çalışanın da katıldığı gözlemlendi. Bazı göstericiler yirmi bin kişinin eyleme katılığını belirttiler.

İşgalciler Amerika'nın birçok noktasında

Bu arada ABD'nin farklı şehirlerinde Wall Street'i İşgal eylemleri düzenlendi. New York'ta yüz kadar savaş gazisi üniformalarıyla borsa binasının önünde toplandılar. Boston'da üniversite öğrencileri ve sendikalılardan oluşan kalabalık grup Amerikan Merkez Bankası önünde toplanarak öğrenci borçlarını protesto etti. Philadelphia'da ise Amerika'nın en büyük iletişim şirketlerinden Comcast'in binasında oturma eylemi yapan göstericilerden dokuzu polis tarafından gözaltına alındı.

Oakland'da geçen hafta düzenlenen kapitalizm karşıtı bir eyleme katılan bir savaş gazisi polis müdahalesiyle ciddi bir biçimde yaralanmıştı. Bu olay Oakland'ı Amerika'daki eylemlerin odak noktası haline getirdi. Bugünkü eylem kapsamında Scott Olsen isimli gazinin yaralandığı kavşak noktasında bir konuşma yapıldı.

Ülkenin zenginliklerinin nüfusun yüzde 1'i tarafından paylaşılmasını eleştiren göstericilerin taşıdıkları pankartlar arasında "Kapitalizme ölüm" de vardı. (BBC Türkçe)