Rusya lideri Vladimir Putin, bazı muhalif siyasetçileri yabancı çıkar gruplarından para almakla suçladı ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Güçlü bir yurtseverlik teması üzerine kurulmuş olan ulusal sesleniş konuşmasında Putin Rusya'nın ulusal kimliğini koruması gerektiğinden söz etti.

Rusya lideri, doğum oranlarında artış çağrısında bulundu ve ailelerin en az üç çocuk sahibi olmasının da kural haline gelmesi gerektiğini de savundu.

Putin ekonomi konusunda ise kamu harcamalarındaki yolsuzluk ve usülsüzlüklerle mücadele vaadinde bulundu.

Putin, geçen kış aylarında düzenlenen protesto gösterileri ve parlamento seçimlerindeki usulsüzlüklerin gölgesinde mart ayında dört yıllık bir aranın ardından üçüncü dönem için başkanlık görevine yeniden seçilmişti.

Putin'in Kremlin'e dönüşünün ardından muhalifler üzerindeki baskılar artarken, çok sayıda kişi gözaltına alındı ve ''sınırlayıcı yasalar'' geçirildi.

Muhalefetin cumartesi günü Moskova'da düzenlemek istediği miting konusunda da muhalefet ile yerel yönetim arasında uzlaşmazlık yaşanıyor.

Putin, açıklamaları sırasında dış müdahale konusunda herhangi bir isim vermedi. Ancak ''dış müdahalenin kabul edilemez'' olduğunu vurgulayan Rusya lideri, ''Rusya Federasyonu sınırları dışından para alan bir siyasetçi bu bölgenin politikacısı olamaz'' dedi.

Putin, geçen yıl temmuz ayında yabancıların bağışlarıyla faaliyet gösteren ve siyasi faaliyetlerde bulunan sivil toplum kjuruluşlarının Rusya'da ''yabancı ajan'' olarak kayıt altına alınması zorunluluğu getiren bir yasal düzenlemeyi onaylamıştı.

Bu girişim, muhalifler tarafından aralarında seçim usülsüzlüklerinin de bulunduğu ihlalleri gündeme getiren örgütleri susturma çabası olarak görülüyor.

Putin ekonomi konusunda da, ''Yatırımcılarımız sıklıkla yurtseverlikten yoksun olmakla suçlanıyor. Elimizdeki veriler, her 10 işlemden dokuzunun Rusya yasalarının denetiminin dışında olduğunu gösteriyor'' dedi. (bbc)