Japonya’da bir firma, korona virüsünü insanların göz veya ciltlerine zarar vermeden yok edebilen bir ultraviyole lamba üretti.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’yle işbirliği içinde geliştirilen lambanın tren vagonları, asansörler ve bekleme salonları gibi kalabalık ortamları dezenfekte etmek için kullanılması planlanıyor.

Tokyo merkezli aydınlatma elektroniği firması Ushio’dan yapılan açıklamaya göre, Care 222 adı verilen lamba altı ila yedi dakika içinde havadaki tüm virüs ve bakterileri yok ediyor. Lambanın, 2.5 metre uzağa kadar işe yaradığı da belirtiliyor. Japon haber ajansı Kyodo’nun haberine göre, Hiroşima Üniversitesi’nde yapılan tarafsız çalışmada da lambanın insanlara zarar vermeden virüsü yok ettiği tespit edildi.

Sağlık uzmanları, korona virüsü salgınının başından bu yana dezenfeksiyon için ultraviyole ışınların kullanılmaması konusunda uyarıda bulunuyor, cilt kanseri ve gözde hasar riskine dikkat çekiyordu. Ancak Japonya’da üretilen lambanın yaydığı ultraviyole ışınların, geleneksel olarak 254 nanometre olan dalga boyunda değil, 222 nanometrelik dalga boyunda olduğu belirtildi.

Şirket, özel bir filtre de kullanılan icattan yayılan ışınların cilde veya gözlere zarar vermediğini savundu. Açıklamada da, “Care 222’nin en iyi özelliklerinden biri, sürekli olarak kullanılabilmesi. Geleneksel ultraviyole ışık kaynaklarının aksine, insanların yanında da kullanılabilir; böylece havanın ve yüzeylerin daimi olarak dezenfekte edilmesini sağlar” denildi.