Şilili şarkıcı, tiyatro yönetmeni ve Komünist Parti üyesi Víctor Jara’yı 1973 darbesi sırasında işkence ederek öldüren 10 subay yargılanacak. Şüphelilerden dördü, kendi istekleriyle teslim oldu, diğerlerinin de tutuklanması bekleniyor

Şili’de, 11 Eylül 1973’de General Augusto Pinochet tarafından gerçekleştirilen CIA destekli askeri darbe sırasında seçilmiş devlet başkanı Salvador Allende öldürülmüş, binlerce sol görüşlü ve sosyalist de, işkence edilerek öldürülmüş ve kaybolmuştu. Darbe sırasında tutuklanan ve stadyuma toplanan sol görüşlüler içerisinde olan Víctor Jara’nın bileği ve eli, işkenceciler tarafından kırıldı. Rus ruleti oynamaya zorlandıktan sonra 44 kurşun ile infaz edildi.

Jara, Şili darbesinin adı en çok bilinen kurbanlarındandı ama kurbanların çoğunu akıbeti, hâlâ bilinmiyor. Şili’de, hâlâ gömüldükleri yerlerde, darbe kurbanlarının kalıntıları bulunuyor. Şili Hakikat ve Adalet Komisyonu, 1973-1990 arasındaki Pinochet diktatörlüğü sırasında, 3095 kişinin öldürüldüğünü, bunların 1000’inin kayıp olduğunu açıkladı.

DEVRİMCİLER İŞKENCE EDİLDİKTEN SONRA İNFAZ EDİLMİŞTİ         

Yargıç Miguel Vázquez Plaza, eski cezaevi müdürü Littre Quiroga Carvajal’in kaçırılması ve öldürülmesiyle ilgili olarak birkaç subay hakkında daha dava açıldığını bildirdi. Carvajal da, Jara gibi, Şili’nin başkenti Santiago’daki stadyuma getirilmiş ve daha sonra soyunma odalarına götürülüp işkence edilerek infaz edilmişti.

JARA’NIN EŞİ: ‘BİR UMUT MESAJI’       

Jara’nın eşi Joan Turner Jara, işkenceci subaylara yöneltilen suçlamaların, nihayet “Bir umut mesajı” olduğunu ifade ederken, Victor için beliren umudun, darbenin diğer kurbanları için de adalet getireceğini umduğunu belirtti.

(Kaynak: Sendika.Org)