Dört ay önce Hırvatistan’da tutuklanan Türkiyeli politik göçmen Vicdan Şahin Özerdem artık özgür.

Uzun süredir Almanya’da politik mülteci olarak yaşamını sürdüren Vicdan Şahin Özerdem 25 Temmuz 2012 tarihinde ailesi ile gittiği Hırvatistan tatilinde Hırvat polisleri tarafından bir İnterpol Tutuklama kararı bulunduğu gerekçesiyle yedi yaşındaki oğlunun gözleri önünde tutuklanmıştı.

Hırvatistan, ölüm oruçlarından kaynaklı Wernicke Korsakof hastası olan ve Almanya’da oturum hakkına sahip politik mülteci Vicdan Şahin Özerdem’i Türkiye’ye iade etme kararı almıştı.

Vicdan’ın arkadaşları yürüttükleri “Vicdan’a Özgürlük” kampanyası çerçevesinde İsviçre, Almanya ve Hırvatistan başta olmak üzere her yerde çeşitli etkinlikler düzenlemişlerdi.

Hırvatistan Anayasa Mahkemesi önceki gün kararını verip Dubrovnik bölge mahkemesine gönderdi. Bölge mahkemesi de Anayasa Mahkemesinin kararını yayınladı ve iade kararı mahkum edildi. Vicdan Şahin Özerdem böylece direkt olarak siyasi mülteci hakkına sahip olduğu Almanya’ya iade ediliyor.

Vicdan Şahin Özerdem’in ailesi, arkadaşları ve avukatları verilen bu karara sevinmekle birlikte konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını bildirdiler. Haksız tutukluluk nedeniyle sağlığının bozulması, uluslararası sözleşmelerden doğan hakların gasp edilmesi, uzun süreli gözaltında kalması, Dubrovnik’teki mahkeme başkanının Türkiye’den gelen dosyayı hiç incelemeden yarım saat içinde iade karar vermesi (Hırvatistan da bu durum "Bu hakim görevden alınmalı ve yargılanmalı" diye tartışılıyor) gibi nedenlerden dolayı Hırvat insan hakları kurumları ile birlikte AİHM’e giderek, süreci uluslararası mahkemelerde devam ettireceklerini bildirdiler.

Ayrıca 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde Hırvatistan’daki insan hakları kurumları büyük bir etkinlik düzenliyorlar ve Vicdan da bilboardlarda insan hakları simgesi olarak yer alıyor.

Bu arada 9 Aralık günü Vicdan’la dayanışma amacıyla Almanya’nın Mainz şehrinde düzenlenecek konser de kutlama şenliğine dönüştürüldü. Çok sayıda sanatçının katılacağı etkinliğin sayfasına buradan ulaşılabilir: https://www.facebook.com/events/439960699395740/

İlgili haberler:

İsviçre’de Vicdan’a Özgürlük mitingi yapıldı

21 Ekim 2012, 00:32

İsviçre’de Vicdan Şahin Özerdem’e özgürlük istendi

22 Eylül 2012, 21:58

Hırvatistan'dan Vicdan'sız karar!

15 Eylül 2012, 17:18