İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, Filistin halkına Venezuela’dan yardım eli uzanıyor. Gazze’ye 16 ton insani yardım ulaştırmaya çalışan Venezuela, bir yandan da savaş mağduru çocukları ülkesinde ağırlamaya hazırlanıyor.

2009 yılında İsrail’le diplomatik ilişkilerini kesmiş olan Venezuela’nın Dışişleri Bakanı Elias Jaua, Güney Amerika ülkelerinin Gazze’ye yardım çabalarını koordine etmek ve başta kimsesiz çocuklar olmak üzere savaş mağduru çocukları, Gazze yeniden güvenli bir yer olana kadar ülkesinde misafir etmek için girişimlerde bulunmak üzere Mısır’a gitti.

Jaua, Mısırlı yetkililerin, 10’tonu dışişleri bakanlığından 6 tonu halktan olmak üzere toplam 16 ton insani yardımı Gazze’ye ulaşabilmesi için çalıştığını söyledi.

Venezuela ayrıca bombardımanda yıkılan okulların, hastanelerin, evlerin ve kamu binalarının yeniden inşasına yardım ve 242 bin varil petrol gönderme sözü verdi.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el Malki’nin önümüzdeki hafta yardım ve işbirliğini görüşmek üzere Venezuela’yı ziyaret edeceği belirtildi.

Venezuela ayrıca, çatışma mağduru Filistinli çocukları Venezuela’da misafir etmek için Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu’yla (UNICEF) temasa geçerek gerekli yasal işlemleri başlattı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da çocukların nerede kalabileceğini ve çocuklarla nasıl ilgilenileceğini değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturdu.

Jaua niyetlerinin çocukları ülkelerinden kalıcı olarak uzaklaştırmak olmadığını vurgulayarak, “İsrail liderliğinin esas amacı Filistinlileri topraklarından uzaklaştırmak” dedi. Venezuelalı Bakan, “Çocukları bir süre misafir olacak, bir gün özgür, bağımsız ve barış içinde bir Filistin’e dönebilmelerini umuyorum” dedi.