Venezuela’da üçüncü haftasına giren hükümet karşıtı protestolar sonrasında Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun gündeme getirdiği ulusal diyalog önerisi rafa kalktı.

Maduro önceki gün yaptığı açıklamada, son seçimlerdeki rakibi muhalif Henrique Capriles ve tüm valilerle bir araya geleceğini kaydetmişti. Maduro yönetimi için ‘batmakta olan bir gemi’ benzetmesi yapan Capriles, böyle bir görüşmeye katılmayacağını bildirdi.

Bunlar olurken başkent Caracas’ta dün yine hükümet karşıtları ve destekçileri farklı yerlerde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Gün içinde çıkan olaylarda iki muhalif protestocu vurularak öldürüldü.

Son gelişmelere ilişkin bir değerlendirme yapan Maduro, olan biteni bir ‘darbe girişimi’ olarak tanımladı: “Bu bir komplo değil, hayır. Bunların yaptığı protesto falan değil; Venezuela faşist bir darbe ile karşı karşıya. Demokrasi ve devrimleri sonlandırmayı amaçlayan emperyal bir saldırı bu.”

4 Şubat’tan beri eylemini sürdüren muhalif protestocular, yüksek enflasyon, artan şiddet olayları ve hükümetin muhalefet üzerindeki baskısı nedeni ile Maduro’nun istifasını istiyor.

İstifayı reddeden Maduro, çarşamba günü bütün tarafların katılımı ile bir ulusal diyalog konferansı düzenleyerek gelişmeleri değerlendireceğini açıklamıştı. (euronews)