İtalya'nın başkenti Roma'da Vatikan'ın Roma büyükelçiliği'nde insan kemikleri bulundu. İtalyan basınında yer alan haberlerde kalıntıların Ağca bağlantısı araştırılıyor.

Güvenlik güçleri kemiklerin özellikle 1983’te ayrı tarihlerde kaybolan ve o tarihlerde reşit olmayan Emanuela Orlandi ve Mirella Gregor isimlerine ait olduğunu düşünüyor.

O tarihlerde kaybolmuş olan bu iki ismin Papa suikastı ve Ağca’yla bağlantıları tartışılıyor.

AFP’nin haberine göre söz konusu kemikler restorasyon sırasında 30 Ekim’de tespit edildi.

İtalyan polisi, bulunan kemiklerle alakalı olarak soruşturma başlatıldığını, DNA testleri yapıldıktan sonra ‘kurbanlar’ın yaşı, cinsiyet ve ölüm tarihlerinin belirleneceğini duyurdu.

HEDEF AĞCA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜYDÜ?

RTL’nin haberine göre ise bir polisin kızı olan Orlandi, son olarak bir müzik kursundan çıkarken 22 Haziran 1983’te görülmüştü.

İddialar, Orlandi’nin Vatikan yetkililerinden borç tahsil etmek için baskı kurmak veya Papa II. Jean Paul’ü öldürmeye çalıştıktan sonra yakalanan Mehmet Ali Ağca’yı serbest bıraktırmak amacıyla kaçırılıp öldürüldüğü yönünde.

Orlandi’den kırk gün önce kaybolan Mirella Gregori, 1983’te evlerinin zili çaldığında kapıya bakmış, ailesine okuldan bir arkadaşının geldiğini söyleyip konuşmak üzere dışarı çıkmış ve kendisinden bir daha da haber alınamamıştı.

Mehmet Ali Ağca da 1985 yılında RAI televizyon kanalına hapishanede verdiği bir röportajda Emanuela Orlandi’nin hâlâ hayatta olduğunu, ‘Bozkurt hareketinin Bulgaristan’daki kolu’ tarafından kaçırıldığını iddia etmişti. Ağca bu iddialarını herhangi bir kanıta dayandıramamış, İtalyan Emniyeti de dosyayı 1997’de kapatmıştı.

​PİETRO ORLANDİ, VATİKAN’I SUÇLUYOR

Emanuela Orlandi’nin kardeşi Pietro Orlandi, 1983’ten bu yana kız kardeşine ne olduğunun araştırılması ve olayın aydınlatılması için kampanya yürütüyor.

Pietro Orlandi, Vatikan’ı da olayın araştırılmasına yardım etmemekle suçluyor. Vatikan, olaya karıştığı yönündeki suçlamaları reddetmiş ve Papalık yetkililerinin İtalyan polisi ile işbirliği içinde çalışıldığını belirtmişti.

Kaynak: Duvar