Yuri Gagarin’den sonra dünya çapından en çok tanınan ve uzayda yürüyen ilk Sovyet kozmonotu olan Aleksey Leonov, 85 yaşında öldü.

Ünlü kozmonotun vefatı, Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi’nin basın servisi tarafından duyuruldu. Leonov’un cenazesi, 15 Ekim’de Federal Askeri Anıt Mezarlığı’nda düzenlenecek.

Yerel basına yansıyan haberlere göre yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle uzun süredir Moskova’daki Burdenko hastanesinde tedavi gören Leonov, oldukça ağır hastaydı. Şubat ayının başında şeker hastalığından ötürü ameliyat olan kozmonot, o günden bu yana durmaksızın hastaneye gidip geliyordu.

UZAY BOŞLUĞUNDA 15 METRE KAT ETTİ

Leonov, 1960 yılında, Sovyetler Birliği’nin ilk kozmonot kıtasına seçilmişti. Voshod-2 isimli ilk uçuşunu 18 Mart 1965 tarihinde kozmonot Pavel Belyaev ile birlikte yaptı.

Leonov 85 yaşında öldü.

İlk uçuşunda uzay gemisinden ayrılarak uzay boşluğunda 12 dakika 9 saniye geçirdi ve uzay aracından 15 metre kadar uzaklaştı. Bunun sonucunda ise ‘uzayda yürüyen ilk insan’ unvanına sahip oldu. Böylece bitmek tükenmek bilmeyen uzay rekabetinde Sovyetler Birliği, ABD’nin karşısında öne geçmiş oldu.

Yaptığı uzay yürüyüşü sırasında koruyucu giysisi şişen Leonov, uzay aracının kapısından girebilmek için giysisindeki bir supabı açarak fazla havanın boşalmasını sağlamıştı. Sonradan yaptığı açıklamada kozmonot, kısa uzay yürüyüşü ve ardından karşılaştığı içeri girme sorunu nedeniyle terden 6 kilo kaybettiğini söylemişti.
Bunun ardından kozmonot, Soyuz-19 isimli uzay gemisiyle gerçekleştirilen Apollo – Soyuz Test Projesi’ni (ASTP) yürüttü. ASTP, Leonov’un ikinci ve son uzay uçuşu oldu.

Kaynak: Sputnik