Uruguay Devlet Başkanı, BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurumu (UKK) başkanını yalancılık ve çifte standart uygulamakla suçladı. BM yetkilisi Uruguay'ın marihuana kullanımını serbest bırakmadan önce kendilerine danışmadığını iddia etmişti.

Uruguay geçtiğimiz hafta, marihuana üretimini ve alım satımını serbest bırakan dünyadaki ilk ülke oldu. BM UKK başkanı Raymond Yans, Uruguay'ın bu 'beklenmedik' hareketini eleştirerek, Güney Amerika ülkesini bu kararı almadan önce BM ile konuyu görüşmediği için suçladı.

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica ise eleştirilere reddederek, söz konusu yasayı herkesle tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Mujica, Uruguay televizyonu Canal 4'e verdiği mülakatta" o yaşlı adam artık yalan söylemeyi bıraksın" dedi. Mujica "Uruguay'a gelsin istediği herkesle görüşsün... isteyen herkes benimle görüşebilir...kim benimle görüşemediğini söylüyorsa yalan söylüyordur" dedi.

Yans, Uruguay'ın altında kendisinin de imzası olan 1961 tarihli Uyuşturucu Maddeler ile ilgili uluslararası konvansiyonunu bilerek ihlal ettiğini söyledi.

Mujica ise Yans'ın, marihuanayı serbest bırakan ABD'nin Colorado ve Washington eyaletleri hakkında tek bir kelime bile etmediğini sözlerine ekledi.

Uruguay parlamentosu Pazartesi günü söz konusu yasayı kabul etmişti.

Yasaya göre, keyif almak maksatlı marihuana kullananların yetkililere kayıt olması gerekiyor. Aylık marihuana kullanımı ise 40 gram ile sınırlandırılmış durumda.

Devlet Başkanı Mujica ve yasayı destekleyenler marihuana kullanımı ve üretiminin serbest bırakılmasının suç örgütlerinin para kaynağını keseceğini ve uyuşturucu ile mücadele için daha az kaynak ayrılacağını savunuyor. (GAZETEPORT/DIŞ HABERLER)