ABD basınına konuşan Ürdün Kralı 2'nci Abdullah, gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinden yaklaşık iki hafta sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ağır eleştirilerde bulundu.

Ürdün Kralı 2'nci Abdullah, "The Atlantic" dergisine verdiği mülakatta; Türk, Mısırlı ve Suriyeli liderleri eleştirdi.

Erdoğan'ın demokrasiyi bir 'otobüs yolculuğu' olarak gören bir lider olduğunu iddia eden Ürdün Kralı, Başbakan'ın "Demokrasi bir araçtır, bir otobüstür, durağa varılınca, o otobüsten inilir" şeklindeki sözlerine atıfta bulundu. Kral Abdullah, Başbakan Erdoğan'ı ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "daha kafası çalışanı ve daha itidallisi" olarak niteledi.

"Mısır ve Türkiye'de oluşan bir Müslüman Kardeşler hilali görüyorum" diyen Ürdün Kralı, "Arap Baharı gelişim sürecindeki yeni bir hilal ortaya çıkardı" ifadesini kullandı.

MURSİ YANLIŞ YAPTI

Ürdün Kralı 2'nci Abdullah, Mursi'nin Mısır'da sağlıklı bir Müslüman Kardeşler iktidarı yerleştirememesini ise şu sözlerle açıkladı:

"Mursi, Türk modelinin aksine, yani Erdoğan gibi bu işi 6-7 yılda yapacağına bir gecede yapmak istedi."

Bu ay başında Türkiye'ye gelen Ürdün Kralı 2'nci Abdullah'ın, Anıtkabir ziyaretindeki saygı duruşu sırasında gözlerinden yaş akması, "Kral ağladı" yorumlarına neden olmuştu.

ESAD TAŞRALI MI?

Kral Abdullah, röportajı yapan gazetecinin “Beşar Esad bilinmezini çözmesi” isteği üzerine Suriye lideriyle bazı anılarını da anlattı.

Buna göre, Hafız Esad’ın ölümünün ardından Suriye Parlamentosu devlet başkanı seçilme yaşını 40’dan Beşar Esad’ın o sıradaki yaşı olan 34’e indirmişti. Suriye’de Esad ailesinin despotça eğilimleriyle ilgili rahatsızlık sürerken Kral Abdullah yeni Suriye Devlet Başkanı’nı uluslararası arenaya alıştırmak için bir adım attı:

“Onu ziyarete gittim ve ‘Birleşmiş Milletler’de Eylül ayında bir boşluk var, lütfen gel. Ben öğle ve akşam yemekleri ayarlayabilirim’ dedim. Dünya Ekonomik Forumu’nun bir organizasyonu vardı. Ben de ona, ‘Günün adamı olursun, herkes seninle tanışmak istiyor, ortamda yenisin, birkaç röportaj verebilirsin’ dedim. Ama o, ‘Gerek yok, benim yerime gidebilecek anlaşmalar ve yatırım bağlantıları yapabilecek Suriyeli işadamlarım var’ diye yanıt verdi. Ben de, ‘Sen BM’de olursan herkes sana gelir’ dedim ama gitmeyeceğini söyledi.”

Bu hikaye üzerine muhabirin yönelttiği “Esad taşralı mı?” sorusuna Kral Abdullah bir başka anekdotla yanıt verdi:

“Bir keresinde ben, o ve Fas Kralı, Kral’ın Kahire’deki konutunda yemek yiyorduk. Beşar yemekte bize dönüp, ‘Bana jet lag’in ne olduğunu açıklayabilir misiniz?’ diye sordu. Hayatında jet lag diye bir şey duymamıştı.” (Hürriyet)