Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), elindeki bir Amerikalı kadın rehinenin, Ürdün savaş uçaklarının Suriye'de düzenlediği saldırılarda öldüğünü söyledi.

Örgüt, internetten yaptığı açıklamada öldürülen kadının Kayla Jean Mueller adlı bir yardım görevlisi olduğunu söyledi.

ABD hükümeti haberi doğrulamadı ancak halen araştırıldığını bildirdi.

Ürdün ise IŞİD'in iddialarının sorgulanması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Nasser Cude bir tweet atarak, "Terörist ve despotların on yıllardır kullandığı hastalıklı ve eski bir numara: Rehin tutulan kişilerin hava operasyonlarına karşı canlı kalkan olarak kullanıldığını ve öldüğünü iddia etmek" dedi.

IŞİD, bombardıman yapılan alana ait olduğunu ileri sürdüğü bina fotoğrafı dışında herhangi bir delil sunmadı.

Kayla Jean Mueller, Suriyeli mültecilere yardım görevinde çalışırken 2013 yılında kaçırılmıştı. 26 yaşındaki genç kadın, 2012 yılında Türkiye-Suriye sınırına Suriyeli mültecilerle çalışmak için gelmişti. Mueller'in ölümü doğrulanırsa, bu IŞİD tarafından tutulurken hayatını kaybeden dördüncü Amerikan vatandaşı olacak.

'İDDİALARA ŞÜPHEYLE YAKLAŞILIYOR'

Washington'dan bildiren BBC muhabiri Alim Makbul ise, IŞİD'in bu iddiasına şüpheyle yaklaşıldığını, örgütün hiçbir militanının ölmediği bir saldırıda Kayla Mueller'in öldüğünü iddia ettiğini belirtiyor.

Makbul, Ürdün'ün hava operasyonlarına katılımını artırdığını hatırlatarak, bu baskıyı sürdürmekte kararlı olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Batılı bir rehinenin Ürdün tarafından öldürüldüğünü ileri sürmek, Ürdün'ün militanlarla mücadelesinde hevesini kırmaya yönelik bir hamleye benziyor.

Ayrıca kadın rehinenin koalisyon tarafından öldürüldüğünü söylemek, örgütün de işini kolaylaştırıyor. IŞİD, diğerlerini öldürdüğü gibi barbarca bir yöntemle kadın rehineyi öldürdüğünü göstermek istememiş olabilir.

Maalesef IŞİD'in iddialarına yönelik şüpheler, Mueller'in ailesine ve arkadaşlarına rahat yüzü göstermeyecek."

Bugün bölgedeki bazı aktivistler ve IŞİD sempatizanları, kentin ağır bir bombardıman altında olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Ürdün hükümeti bugünkü hava operasyonlarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Associated Press haber ajansı örgütün, "Cuma namazı saatlerinde aynı bölgeye bir saat boyunca yapılan hava saldırısında rehinenin öldüğü" ifadelerini kullandığını bildirdi.

Ürdün, IŞİD'in rehin tuttuğu Muaz el Kesasibe'yi öldürmesine yanıt olarak örgütün Rakka'daki mevzilerine Perşembe günü hava operasyonu düzenlemişti. (BBC Türkçe)