ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın kültürel varlıklarına saldırma tehdidine son olarak Birleşmiş Milletler’in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) de tepki geldi. UNESCO’dan yapılan açıklamada, ABD’nin silahlı ihtilaflarda kültürel mirasa zarar verilmesini yasaklayan anlaşmaları imzaladığı hatırlatıldı.

UNESCO açıklamasında, ABD’nin ve İran’ın 1954 ve 1972 yıllarında imzalanan sözleşmelerle, kültürel ve doğal mirasa zarar vermeme sorumluluğunu üstlendiğinin altı çizildi.

NE OLMUŞTU?

Trump, dün attığı tweette ‘İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme için Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırması halinde, yıllar önce İran tarafından rehin alınmış 52 ABD’liyi temsilen 52 İran sahasının vurulmak üzere tespit edildiğini ve bu yerlerin çok hızlı ve sert biçimde vurulacağını’ söylemişti. Gelen tepkiler üzerine Trump’ın sözlerini ‘izah etmeye’ çalışan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Yasalar dahilinde davranacağız. Sistemin içinde hareket edeceğiz. Hep öyle yaptık, hep öyle yapacağız” demişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Trump’ın bu sözlerine “Kültürel alanların hedef alınması savaş suçudur” yanıtını verip “Kültürel mirasımızı hedefe koyarak IŞİD’in savaş suçlarını taklit etme konusunda halüsinasyon görenlere bir hatırlatma: Bin sene boyunca barbarlar gelip şehirlerimizi tahrip etti, kütüphanelerimizi yaktı, anıtlarımızı yıktı. Şimdi onlar nerede? Biz ise hala buradayız ve dik duruyoruz” demişti.

İran Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cahromi de “IŞİD gibi, Hitler gibi, Cengiz gibi! Hepsi kültürlerden nefret ediyor. Trump, takım elbiseli bir terörist” tepkisini göstermişti. 

KAynak: Gazete Duvar