Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), olası savaş suçları için İsrail'e ön soruşturma açtı. İnceleme, Filistin topraklarında işlenen olası savaş suçlarını kapsayacak.

UCM savcıları, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği 'olası' savaş suçlarını soruşturmak için bir ön soruşturma açma kararı aldı. Resmi olarak bir ilk adım olan bu hamle ile birlikte İsrail askeri yetkililerinin mahkum olabilecekleri belirtiliyor.

Filistin Yönetimi, kendisini mahkemeye taraf yapan anlaşmayı imzalamış ve geçtiğimiz yaz Gazze'de işlenen cürümlerle ilgili kararını tanıyacağını deklare etmişti.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin'deki savaş suçlarıyla ilgili ön soruşturma açılması kararına ilişkin, "Libya ya da Suriye'de 200 bin kişinin ölmesine müdahale etmeyen mahkeme, şimdi dünyadaki en ahlaklı orduyu, soruşturmaya değer buluyor" dedi.

Liberman yaptığı yazılı açıklamada, UCM'nin kararını "skandal" olarak nitelendirerek, "İsrail'in terörizme karşı kendisini savunma hakkını zedeleyici bir hamle" değerlendirmesinde bulundu. (Habertürk)