Uluslararası Af Örgütü, Arakanlılara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’ye verilen Vicdan Elçisi ödülünü geri aldı. Af Örgütü Genel Sekreteri Naidoo, Kyi'ye yazdığı mektupta "Artık umudun, cesaretin ve insan haklarını ilelebet savunmanın sembolü olmamanızdan ötürü büyük bir üzüntü yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yayımlayarak, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’nin “bir zamanlar savunduğu değerlere utanç verici biçimde ihanet etmesi” gerekçesiyle Kyi’ye verilen Vicdan Elçisi ödülünü geri çektiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, 11 Kasım’da Aung San Suu Kyi’ye bir mektup yazarak Af Örgütü’nün 2009’da örgütün kendisine verdiği yüksek onur ödülünü geri aldığını bildirdi.

Kyi’nin “ordunun Myanmar’da gerçekleştirdiği katliamlara açıkça kayıtsız kalmasına ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğünün giderek arttığını” beliren Naidoo, Kyi’nin siyasi ve manevi yetkisini Myanmar’daki insan hakları, adalet ve eşitliği savunmak için kullanmaması nedeniyle Af Örgütü’nün hayal kırıklığını yaşadığını ifade etti.

‘ARTIK İNSAN HAKLARINI SAVUNMANIN SEMBOLÜ DEĞİLSİNİZ’

Mektubunda, “Uluslararası Af Örgütü’nün Vicdan Elçisi olarak her nerede olursa olsun adaletsizliğe karşı durmak için sahip olduğunuz manevi yetkiyi kullanmanızı beklerdik, özellikle de Myanmar’da” ifadelerine yer veren Kumi Naidoo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün, artık umudun, cesaretin ve insan haklarını ilelebet savunmanın sembolü olmamanızdan ötürü büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Uluslararası Af Örgütü, Vicdan Elçisi Ödülü’nün sahibi olmayı sürdürmenizi gerekçelendiremiyor, bu nedenle de üzülerek bu ödülü sizden geri alıyoruz.”

8 YIL EV HAPSİNDE KALMIŞTI

Aung San Suu Kyi, 2009 yılında, demokrasi ve insan hakları adına yürüttüğü barışçıl ve şiddet içermeyen mücadele nedeniyle Uluslararası Af Örgütü’nün Vicdan Elçisi seçilmişti.

O dönemde ev hapsinde tutulan Kyi, sekiz yıl önce bugün serbest bırakılmıştı. 2012’de ödülü bizzat alabilen Aung San Suu Kyi, Af Örgütü’nden “Gözlerinizi veya zihninizi üzerimizden eksik etmeyin ve umutla tarihin iç içe geçtiği bir ülke olmamız için bize destek olun” talebinde bulunmuştu.

720 BİNİN ÜZERİNDE ARAKANLI BANGLADEŞ’E SIĞINDI

Aung San Suu Kyi’nin Myanmar’daki sivil hükümetin fiilen lideri haline geldiği Nisan 2016’dan beri, Kyi yönetimi, çok çeşitli insan hakları ihlallerinin işlenmesinde veya kalıcı hale getirilmesinde etkin bir rol oynamakla suçlanıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun Arakan Eyaleti’nde gerçekleştirdiği katliamlara Aung San Suu Kyi ve hükümetinin sessiz kalmasını eleştirdi. Arakanlılar, yıllardan beri süregelen ve apartheid noktasına varan ayrımcı bir sistemde yaşıyor.

Myanmar güvenlik güçlerinin geçen yıl Arakanlılara yönelik başlattığı operasyonunda binlerce kişi öldürüldü, kadınlar ve kız çocukları cinsel saldırılara maruz kaldı. Erkekler ve erkek çocuklar gözaltına alınıp işkence görürken, binlerce ev ve köy yakıldı.

720 binin üzerinde Arakanlı Bangladeş’e sığındı. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir rapor, Myanmar’ın üst düzey askeri yetkililerinin soykırım suçundan soruşturulması ve yargılanması çağrısında bulundu. 

Kaynak: Gazete Duvar