Ukrayna’da Perşembe günü Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde bir troleybüsün topçu ateşiyle vurulup 13 kişinin ölmesinin ardından zora giren ateşkes çalışmaları, yine sivillerin öldüğü bir başka saldırıyla yeni bir darbe aldı.

Ukrayna hükümetinin kontrolündeki Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası ile Rusya toprakları arasında yer alan Azov Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol’a yapılan roket saldırılarında en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Hürriyet’te yer alan habere göre onlarca Grad füzesi, pazara, evlere ve dükkânlara isabet etti. 90’a yakın yaralının olduğu saldırıların ardından ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ukrayna hükümeti olaydan Rusya ve milis güçleri sorumlu tuttu. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, “Rus terörist gruplar tüm ateşkes anlaşmalarını ihlal etti. Rus ordusuna bağlı güçler saldırılarda yer alıyor” dedi. İddiaları reddeden Moskova yanlısı ayrılıkçı milisler ise Mariupol’a roket atışı yapmadıklarını savundu.

Ukrayna’nın doğusundaki milis güçlerin lideri Alexander Zakharchenko, Kiev ile daha fazla ateşkes yapmak istemediklerini belirterek, taarruza geçeceklerini açıklamıştı.

Bu arada Mariupol Belediyesi, kentte çıkan Ukrayna birliklerinin çekileceği söylentisini yalanladı ve askeri birliklerinin çarpışmaya hazır olduğunu duyurdu.