Ukrayna’da devam eden eylemlerde yaşanan şiddetli çatışmalarda ölü sayısı 60’ı bulurken, İçişleri Bakanlığı da ‘terörle mücadele operasyonu’ kapsamında güvenlik güçlerine ateşli silah dağıtılmasına karar verdi. Başkent Kiev’de bu sabah 20 polis keskin nişancı saldırısı sonucunda yaralanırken, akşama doğru da ’67 polisin eylemcilerin elinde rehin olduğu’ haberi geldi.

Bakanlık da bu olayların ardından güvenlik güçlerinin yer değiştirip nefsi müdafaa için silah kullanmasına karar verildiğini duyurdu. Açıklamada, ‘Vatandaşların canlarını korumak ve güvenlik güçlerinin selametini sağlamak hedefiyle nefsi müdafaa adına silah kullanılması kararı verilmiştir. Ayrıca rehineleri kurtarmak amacıyla da güvenlik güçlerinin silahlarını kullanmaya hakkı vardır’ denildi.

Sabah saatlerinde kimliği belirsiz bir kişi, göstericilerin işgali altındaki Kiev Konservatuvarı binasından gerçekleştirdiği keskin nişancı saldırısıyla 20 polisi yaralamıştı.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İSTİFA

Bu arada Kiev'de, Belediye Başkanı Volodimir Makeenko da, üyesi olduğu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi'nden istifa etti.

Makeenko, Bağımsızlık Meydanı'nda akan kanın durdurulması için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurgulayıp insan hayatının en yüksek değer olması gerektiğini belirtti. Hiçbir iktidarın insan hayatından daha değerli olmadığını dile getiren Makeenko, bu sözlerinin ispatı olarak iktidardaki Bölgeler Partisi'nden ayrılma kararı aldığını vurguladı.

LONDRA VE BERLİN’DEN UYARI

Bu arada İngiltere, Ukrayna’nın Londra'daki Büyükelçisi Volodimir Khandogiy'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak şiddet olaylarından endişe duyduğunu iletirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Yanukoviç'i telefonla arayarak şiddet olaylarının tırmanmasını sert bir dille kınadı. Merkel, şiddete derhal son verilmesi ve siyasi çözüm için bir an önce muhaliflerle görüşmelere başlanması çağrısında bulundu.

PUTİN ARABULUCU GÖNDERİYOR

Öte yandan Rusya lideri Vladimir Putin’in de Yanukoviç’in talebi üzerine Kiev’e arabulucu gönderme kararı aldığı açıklandı. Kiev hükümeti ve muhalefet arasında arabuluculuk yapacak ismin İnsan Hakları ombudsmanı Vladimir Lukin olduğu açıklandı.