İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ndeki toplantıda, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin, Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlık talebinin kabulü kararlaştırıldı.

Toplantının sonunda İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ni temsilen gazetecilere açıklama yapan Fransa Metropoliti Emanuel, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık (otosefal) talebine destek konusunda daha önce aldıkları kararı bugün yenileyerek, talebi uygun gördüklerini ifade etti.
Metropolit Emanuel, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Moskova'daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebine ilişkin kararın bugün kesinleştiğini açıkladı.

Kararın açıklanmasını, Rusya ve Ukrayna'dan gelen medya mensupları da takip etti.

Bartholomeos, geçen ay İstanbul'da düzenlenen ve sosyal medya hesabında paylaşılan pazar ayini sonrasında yaptığı konuşmada, "Şimdi sırada, kısa süre sonra mevcut muhalefete rağmen Ukrayna kilisesinin hakkı olan bağımsızlık statüsünü alacağını umuyorum" ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin, Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlık talebinde bulunmuş, Rusya Kilisesi Sözcüsü Vladimir Legoida, Ukrayna Kilisesi'ni "Rusya'dan bağımsız bir kilise olarak tanımaya hazırlandığı" yolunda adımlar attığı gerekçesiyle İstanbul Ekümenik Patrikhanesi ile mevcut tüm ilişkilerin kesildiğini duyurmuştu.