Ukrayna Adalet Bakanlığı üç komünist partinin seçimlere katılmasının yasaklandığını duyurdu.  Ukrayna haber kaynaklarında yer alan haberlere göre Adalet Bakanı Pavlo Petrenko üç komünist partinin Ekim seçimlerine girmesinin yasaklandığını duyurdu. Bakan, üç partinin seçimlere girmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksadry Turchynov’da Ukrayna Komünist Partisi ve diğer komünist partilerin bugünden sonra siyasal parti statüsünde olmayacağını söyledi.

Komünist Parti’nin yanı sıra yasaklanan diğer iki parti “Ukrayna Komünist Partisi (Yeni)” ve “İşçi ve Köylülerin Komünist Partisi” oldu.

Ukrayna Komünist Partisi lideri Petro Symonenko bakanlığın kararına rağmen seçimlere katılacaklarını söyledi. Symonenko “Bu siyasi yolsuzluk , siyasi ahlaksızlık; bu siyasi diktatörlüğü kurmak için bir girişim...” diyerek karara tepki gösterdi. Rusya Komünist Partisi lideri Gennady Zyuganov ise kararı saf keyfilik ve siyasi muhalifleri sindirmeye yönelik bir misilleme olarak nitelendirdi.

Komünist Parti, Ukrayuna seçimlerinde önemli bir güç. Partinin AB yanlısı ve faşistlerin başını çektiği 2013 Maydan Ayaklanması’ndan önce yapılan son seçim olan 2012 parlamento seçimlerinde yüzde 13’lük bir oranda oy aldığı belirtiliyor.

Viktor Yanukoviç’in AB yanlısı ve faşist hareket tarafından devrilmesinden sonra ülkede komünist hareketlere de saldırılar başlamıştı. Komünistlerin bürolarını basmanın yanı sıra siyasal cinayetler işlenmişti.

Komünist Parti ayaklanmadan önceki son dönemde Yanukoviç iktidarını desteklemişti. (Sendika.Org)