Güney Kore, yeni Covid-19 vaka sayısının pandeminin birinci dalgasından sonra görülen en yüksek düzeye çıkmasının ardından üçüncü dalga uyarısı yaptı.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (KDCA) cumartesi günü yapılan uyarıda, başkent Seul ve çevresinde yoğunlaşan küçük ama çok sayıda bulaştırma kümelerine dikkat çekildi.

Son dönemde yaşanan Covid-19 enfeksiyon dalgasının, geniş çaplı bulaşma kaynaklı olan ilk iki dalgadan farklı olduğu vurgulanan KDCA açıklamasında, "Son salgın, çok yaygın olan küçük kümelerde, insanların günlük yaşamlarında hızla yayılıyor" ifadesi kullanıldı.

Başkent Seul'de bir dans okuluyla bağlantılı olduğu tespit edilen vakaların iki haftadan kısa bir süre içinde 9 kat artarak 249'a yükseldiği açıklandı.

Aynı şekilde Seul'deki bir barla ilişkili olarak yeni tip koronavirüsün 21 kişiye yayıldığı örneği verildi.

Asya ülkesinde cuma günü 629 yeni vaka açıklandı ve pandemin birinci dalgasının pik yaptığı şubat-mart aylarından beri kaydedilen en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saat içinde 583 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve toplam vaka sayısı 36 bin 915'e yükseldi.

Pandemi nedeniyle son 24 saatte 4 kişi hayatını kaybetti ve salgın sırasında toplam 5 can kaybı 540'a ulaştı. Yeni vakalardan 411'inin başkent Seul ve çevresinde görüldüğü açıklandı.

52 milyon nüfusa sahip Güney Kore'de, nüfusun yaklaşık yarısı Seul ve çevresinde yaşıyor.

Ülkede son günlerde artan vakalarının ardından getirilen kısıtlamalar kapsamında, büyük mağazalar, spor salonları, sinema salonları, berberler ve eğlence merkezlerinin 21.00'den sonra kapanması ve restoranların bu saatten sonra yalnızca paket servisi yapması kararı alındı, toplu taşıma araçlarında kapasite yüzde 30 oranında azaltıldı.

Kaynak: Euronews