Türkiye'nin Ankara'ya indirdiği Suriye yolcu uçağının Moskova'ya 200 kilometre uzaklığındaki Tula kentinde bulunan askeri havaalanında yüklendiği iddia edildi. Rus gümrük yetkilileri, uçağın kereste taşıdığını iddia etti.

 

İzvestia gazetesine konuşan Rusya Federal Gümrük Servisi'nden (FTS) bir yetkili, "Uçağın gümrük kontrolü Moskova'nın Vnukovo Havalimanı'nda değil, Tula'daki askeri havalimanında yapıldı. Moskova'da ise uçağa sadece yolcular alındı. Bize Tula'dan geldi, biz gümrük kontrolü yapmadık, sadece bizde de bulundu diye mühür bastık. Sonra da Şam'a doğru hareket etti" iddiasında bulundu.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen gümrük yetkilisi, uçağın radyo cihazlarından ziyade kereste taşıdığını da iddia etti. Rus yetkili, "Belgelerde uçağın kereste taşıdığı belirtiliyordu. Yük diplomatik statü niteliğinde değildi. Yasalara göre, diplomatik yükleri gümrük yetkililerinin kontrol etme hakkı bile yok" dedi.

 

Suriye de, indirilen uçaktaki kargo için tazminat talep etti.

 

'TÜRKİYE'DEN DETAYLI AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Ankara'ya zorla indirilen ve Rus yolcuların da içinde bulunduğu Suriye uçağıyla ilgili Türkiye'den detaylı açıklama bekliyoruz" açıklaması yaptı.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Askeri mühimmat taşıdığı şüphesiyle durdurulan ve 8 saat alıkonulan uçakta bulunan 17 Rus yolcunun Rus Büyükelçiliği yetkilileriyle görüşmelerine izin verilmedi. Rus tarafı, Türk yetkililerden bu tutumları nedeniyle bir açıklama beklemektedir" denildi.

 

Açıklamada, bu olayla yolcuların yaşam ve güvenliklerinin de tehlikeye atıldığı ileri sürüldü.

 

TÜRKİYE: RESMİ 'AÇIKLAMA' TALEBİ YOK

Türk Dışişleri Bakanlığı ise, Rusya'nın detaylı açıklama talebinin resmi olarak kendilerine ulaşmadığını açıkladı.

 

RUS YETKİLİ: UÇAKTA SİLAH YOKTU

Rus Interfax haber ajansına açıklama yapan Rus üst düzey yetkili de, Moskova'dan kalkan Suriye uçağında hiçbir silahın bulunmadığını belirtti.

 

"Yolcu uçağında askeri amaçlı hiçbir sistem veya parça bulunmuyordu, bulunamazdı da' diyen Rus yetkili, "Suriye'ye askeri bir cihaz göndermek isteseydik bunun için yasadışı yollar tercih etmeye gerek kalmazdı. Resmi düzeyde olayı çözerdik" şeklinde konuştu.

 

'ZORLA BELGE İMZALATILDI'

Russia Today televizyonu internet sayfasında verdiği haberde ise, Türk yetkililerin, savaş uçakları eşliğinde zorla indirilen Suriye uçağındaki yolcu ve mürettebata zorla bazı belgeler imzalattığını ileri sürdü.

 

İmzalatılan belgelerde, uçağın "acil iniş" yaptığı ve Türk savaş uçaklarının müdahale etmediğinin yer aldığı iddia edildi.

 

SURİYELİ HOSTESTEN AÇIKLAMA

Russia Today televizyonuna telefonla açıklama yapan yolcu uçağının hosteslerinden Şerin Aziz, "Uçaktaki dört kişi darp edildi. Belgeleri imzalamak istemeyen iki yolcu ve iki mürettebat darp edildi. Bu belgelerde ne yazılı olduğunu anlamadık. Kaptan pilotun hayatından endişe ettik. Kaptan pilot, 'acil iniş' belgelerini imzalamaması halinde gözaltına alınmakla tehdit edildi" dedi.