Hrant Kasparyan / Demokrat Haber


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 50. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında yapılan toplantıda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Türkiye-Ermenistan sınırının kapalı tutulmasının bölgesel kalkınmaya engel teşkil ettiğini söyledi.

ABD’nin New York kentinde bakanlar arası düzenlenen toplantıda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında 20 yılı aşkın bir süredir ülkesinde gerçekleştirilen programlar ve değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında, ekonomik büyüme, bölgesel olarak sosyal adaletin tesisi ve bölgesel kalkınmaya ilişkin tespitlerde bulunan Bakan Nalbandyan, komşu kentler Kars ve Gümrü arasındaki demiryolunun ve Türkiye-Ermenistan sınırının kapalı tutulmasının, bölgesel kalkınmaya engel teşkil ettiğini söyledi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Bakan Nalbandyan konuşmasında Türkiye tarafından kapalı tutulan sınıra ilişkin şunları söyledi:

“Finansal zorlukların yanı sıra, istikrarlı kalkınmaya yönelik engellere de dikkat çekmek istiyorum: kapalı tutulan sınırlar, abluka, haksız bir şekilde uygulanan ayrımcı ticari rejimler.
Bunun en belirgin örneği, hukuka aykırı bir şekilde Ermenistan’a uygulanan ambargodur. Bu yüzden Ermenistan-Türkiye arasındaki Gümrü-Kars demiryolu çalışmamakta ve bölgesel istikrarlı kalkınmaya engel teşkil etmektedir.”