Elif Yıldırım / Demokrat Haber İsviçre

Son günlerde Almanya’da cami görevlilerinin Türkiyeli göçmenleri hükümete ihbar etme tartışmalarının yanında, İsviçre’de de belirli kişi ve kurumların AKP lehine ajanlık faaliyetleri yaptığı gündemi meşgul ediyor. Bern ve Basel’deki camiler ve görevlileri üzerinden İsviçre basınında yapılan haberler, Zürih Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir topantıda gelişen ispiyon faaliyetinden sonra farklı bir yön aldı.

Zürih Üniversitesinde ne oldu ?

11 Aralık 2016 akşamı Zürih Üniversitesi seminer salonunda düzenlenen ‘Ermeni Soykırımı’ ile ilgili bir tarih seminerinde ortaya çıkan bir kişinin, salonda bulunanları cep telefonu ile görüntülemesi ilk tepki çeken olay oldu. Videoya alınan seminere katılan Türkiye kökenli akademisyenlerde büyük rahatsızlığa yol açan bu ilk kaydı yapan kişinin kimliği belirlendi ve Tagesanzeiger adlı gazetede Ergin Yılmaz olarak verildi. Ergin Yılmaz İsviçre’de imam olarak görev yapıyor ve merkezi Örlikon olan Türk İslam Vakfı’nın yöneticisi. Tagesanzeiger’in haberine göre Yılmaz’ın Ekim 2016’da AKP’ye İsviçre’deki “FETÖcülerle ilgili” bir rapor yazdığı da bildirildi.

Benzer bir olay da aynı üniversitenin Can Dündar’ı onur konuğu olarak çağırdığı etkinlikte gerçekleşti. Can Dündar’ın katıldığı programda bir kişi izleyicileri fotoğraflamanın dışında, internette yayınlanan videolar ile de gündeme geldi . Anadolu Ajansı ‘nın çarpıtarak ‘Can Dündar’a soru sormak isteyen Türk darp edildi’ şeklinde servis ettiği haber Türk Basınında da kendine yer buldu.

Belirlenen kişiler hakkında soruşturma açıldı

Tagesanzeiger’in yayınladığı haberde bu etkinlikte çekilen video ve görüntülerin de basında ve sosyal medyada servis edildiğinin altı çizildi. Bu videolarda dikkat çeken, İsviçre’de faaliyet gösteren Sıla Döner isimli kuruluşun sahibi olan, aynı zamanda UETD (Avrupa’da Türkiyeli Demokratlar Birliği) Başkanı Murat Şahin’in isim gösterilmeden fakat detaylı olarak adres gösterilmesi idi. Bu kişiye AKP hükümeti lehine Türkiye’ye ajanlık faaliyeti konusunda soruşturma açıldığını yine aynı gazete duyurdu. Murat Şahin’e isnat edilen suçun üç yıla kadar hapis cezası olduğu da haberde bildirildi.

Murat Şahin’in açıklama yapacağını bildirmiş olmasına rağmen Tagesanzeiger’in sorularından günlerdir kaçındığını yazan gazete, Şahin’in kendilerine bağlantı olarak Mehmet Çek’i gösterdiğini yazıyor. Can Dündar’ın konuk olduğu gün, Anadolu Ajansı tarafından ‘darp edildiği’ iddia edilen Mehmet Çek profesyonel kameralarla çekilen fotoğraflar ve cep telefonu ile yapılan video kayıtları ile ilgili olarak, ‘Murat Şahin kişilerle ilgilenmiyordu, haber yapmak amaçlı kayıt aldı’ dedi. Ancak Mehmet Çek Tagesanzeiger gazetesini bu cevabı ile ikna etmiş görünmüyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Bern’de gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette de İsviçreli Bakan Didier Burkhalter’in bu temayı konu edindiğini ve mevkidaşını birkaç kez İsviçre yasalarına saygılı olunması konusunda uyardığını da haberin içeriğinden öğreniyoruz.

Murat Şahin Kimdir?

2003‘te Olten’da Hammer Döner adıyla ticarete atılan Murat Şahin en az 15 yıldır İsviçre’de yaşıyor. O günden itibaren adım adım ticari başarısını arttıran Şahin, Sıla Döner AG isimli bir döner fabrikasının ve ona bağlı çalışan helal kesim mezbahanenin kurucusu ve ortağı. Bu grubun aynı zamanda çeşitli şehirlerde Sıla Market adıyla açtıkları market zincirleri var.

Bu ticari başarısıyla birlikte 2004’te kurulan UETD (Avrupa’da Türkiyeli Demokratlar Birliği)’nin İsviçre Şubesinin başkanlığını yapıyor. Derneğin amacı Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş sürecinde lobi faaliyetleri yürütmek. AKP’ye yakınlığı ile bilinen UETD’nin kutlamalarına Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı biliniyor. Murat Şahin’in de çeşitli fotoğraflarda AKP’de etkili isimlerle yan yana görülmesi alışılan bir durum. Murat Şahin’in adı 2015 yılında Bern’de UETD tarafından düzenlenen bir gösteride alanın karşısında bulunan Kürt gösterici grubun içine araba sürülmesi ve iki Kürt gencinin yaralanması olayına da karışmış, olay basına yansımıştı.

Haberin Linki:

http://www.tagesanzeiger.ch/sonntagszeitung/dny/der-mutmassliche-spion-der-die-staatskrise-ausloeste/story/23160473