Türk uçakları tarafından sınır ihlali yaptığı iddiasıyla düşürülen ve paraşütle atlayarak kurtulan pilot konuştu.

Düşürülen uçağın pilotunun hayatta ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Suriye devlet televizyonuna konuşan pilot, uçağın Suriye hava sahasında vurulduğunu söyledi.

Akşam saatlerinde Suriye devlet televizyonuna konuşan pilot, uçağın düşürüldüğü sırada Suriye hava sahasında olduğunu söyledi.

Pilot, "Sağlık durumum iyi. Sınırdan 7 km içerde silahlıları takip etmekle görevliydim. Türk uçağından gelen füzeye şaşırdım" açıklamasında bulundu.

KESEP BÖLGESİNE DÜŞTÜ

Gün içerisinde TSK'dan yapılan açıklamada, "Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür" denilmişti.

Ermeni, Melkit, Rum, Alevi ve Süryanilerin bir arada yaşadığı Kesep bölgesi son günlerde El Kaide’ye bağlı gruplar tarafından saldırı altındaydı. Bu grupların saldırılarına Türkiye’den destek verildiği iddia ediliyordu.

El Kaide bağlantılı 3 kişi geçen hafta Niğde’de yaptıkları saldırıda 3 kişini ölümüne 7 kişini yaralnmasına neden olmuştu. Bu olay sonrası Türkiye’nin El Kaide örgütünü takip etmekle görevli emniyet ve MİT birimlerini daha önce dağıttığı iddia edilmişti.

SURİYE’DEN AÇIKLAMA

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Ankara, Türk ordusunu maceraya sürüklememeli” denildi. "Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli" ifadeleri kullanıldı.

İRAN: KAYGILIYIZ, SOĞUKKANLI OLUN

Öte yandan, İran, Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında çıkan gerilimden kaygı duyduklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasında yaşanan askeri gerilimden kaygı duyduklarını belirterek tarafları ’soğukkanlı’ olmaya çağırdı. Abdullahiyan, "Askeri yaklaşımlar, sorunun çözümü için yardımcı olamayacağı gibi durumu daha da karmaşık hale getirecektir" açıklamasında bulundu.

Suriye krizinin siyasi yöntemlerle çözülmesi için Tahran ve Ankara arasındaki diyaloğun ciddiyetle devam ettiğini hatırlatan Abdullahiyan, İran ve Türkiye’nin terörizmle mücadele konusunda kararlı oldukları kaydetti. (Demokrat Haber)

Suriye uçağının düşürülmesi Habertürk canlı yayını sırasında gerçekleşti. Türkiye uçağı düşürünce radikal islamcı militanların kutlama amaçlı havaya ateş açması dikkat çekti. İşte o görüntüler: