Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle İstanbul’da 24 Nisan’da yapılacak olan anma etkinliklerine katılmak üzere Ermenileri Türkiye’ye davet eden sivil toplum kuruluşlarına, Ermeni Soykırımı Müzesi ve Enstitüsü Direktörü Hayk Demoyan’dan yanıt geldi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’na konuşan Hayk Demoyan, “Türkiye’ye gelmek, ne için? Suçlayan sözler duymak için mi? Yoksa, Türkiye toplumunun kendi tarihiyle yüzleşmeye hazır olduğunu, yaşanan soykırımın sonuçsuz kalmadığını idrak ederek bu sonuçların hiç olmazsa bir kısmının giderilmesi konusunda hesaplaşmaya hazır olduğunu duymak için mi?” sorularını gündeme getirdi.

Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılacak olan anma etkinliklerinin Koordinasyon Kurulu’nun sekterliğini üstlenen tarihçi Hayk Demoyan, Türkiyeli sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ve arzu eden tüm Türkiye yurttaşlarını, Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan Ermeni Soykırımı Müzesi’nde 2015 yılı boyunca yapılacak olan sergiye davet etti.

2006 yılından bu yana Müze ve Enstitüsü’nün müdürlük görevini yürüten Demoyan şunları söyledi: “Türkiye sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ve arzu eden Türkiye yurttaşlarını Ermenistan’a davet etmek istiyorum. Böylelikle, Soykırım Müzesi’nde yeni açılacak olan ve Türkiyeli yetkililer tarafından kabul görmeyen Türkiye tarihinin aktarıldığı sergiyle tanışabilirler.”