Türkiye, Katolik dünyasının ruhanî lideri Papa Francisco’nun Ermeni soykırımı ile ilgili açıklamaları nedeniyle Ankara'daki Vatikan Büyükelçisi’ne protesto notası verdi.

Ankara, 3 Haziran’da Ermeni Katolik Patriği 19. Tarmouni’yi kabulü sırasında, 1915 olaylarını "20’inci yüzyılın ilk soykırımı" olarak nitelendiren Papa Francisco'nun açıklamalarına tepki gösterdi. Ankara'daki Vatikan Büyükelçiliği'ne konuyla ilgili protesto notası verildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Papa'nın açıklamalarını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek kınadı. Açıklamada, “Papalık makamından beklenen taşıdığı ruhani makamın sorumluluğu altında, tarihi olaylardan husumet çıkarmak yerine dünya barışına katkı sağlamasıdır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, “Vatikan’ın Ankara büyükelçisi, 7 Haziran 2013 günü Dışişleri Bakanlığı’na davet edilerek Papa Francisco'nun ifadelerinin kesinlikle kabul edilemez olduğu, soykırım iddialarına ilişkin görüş ve hassasiyetlerimizle beraber iletilmiş, Vatikan tarafınca ikili ilişkilerimizde onarılması zor sonuçlar doğurabilecek adımlar atılmasından imtina edilmesinin önemi vurgulanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Vatikan'dan henüz bir açıklama geldi.

ERMENİ SOYKIRIMI UKRAYNA PARLAMENTOSU'NDA

Ukrayna’da Ermeni diasporası, 1915 olayları ile ilgili Ermeni yasa tasarısını, parlamentoya getirdi.

İktidar ve muhalefet partili iki Ermeni milletvekilinin hazırladığı soykırım yasa tasarısı, Ukrayna Parlamentosu’nun gündemine girdi.

Söz konusu tasarısı Anavatan Partisi milletvekili Arsen Avakov ve Bölgeler Partisi’nden Vilen Şatvoryan tarafından parlamentoya sunuldu. Yasa tasarısının tam metni de, Ukrayna Parlamentosu’nun resmi sitesinde yayımlandı.

Söz konusu yasa tasarısında Ermeni vekiller Osmanlı’nın 1915-1922 yıllarında Ermenileri toplu olarak katledildiğinin resmen kabulünü ve 24 Nisan’ı ise anma günü olarak kabul edilmesi isteniyor.

Parlamentoya verilen soykırım yasa tasarısının ekinde daha önce “soykırımı” tanıyan ülkeler ve olayın kısa geçmişi tek yanlı olarak parlamentoya sunuldu.

Söz konusu yasa tasarısını parlamentoda ne zaman görüşüleceği ise henüz kesinlik kazanmadı. Ukrayna’da 500 binden fazla Ermeni yaşıyor.