TEL AVIV - İsrailli istihbarat çevrelerine yakınlığıyla bilinen İsrail kökenli Debka sitesi, Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın Suriye’ye müdahale etmek için askeri hazırlıklara yavaş yavaş başladığını ancak harekete geçilmeden önce ABD’nin kararının beklendiğini öne sürdü.

 

Debka, yalanlanmasına rağmen Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın Suriye’ye müdahale etmek için askeri hazırlıklara yavaş yavaş başladığını iddia etti.

 

Washington’a yakın kaynaklara göre, ABD Başkanı Barak Obama’nın Pentagon’un Suriyeli isyancıları korumak için planını sunduktan sonra son karar için hazır olduğunu yazan Debka, bu sürecin Libya operasyonunda da aynı olduğunu ve yine harekete geçilmeden önce ABD’nin kararının beklendiğini savundu.

 

Haberleri kimi zaman eleştiriye de uğrayan Debka sitesi, ABD’nin Tunus’ta gerçekleştirilecek "Suriye’nin Dostları Grubu" toplantısı sonrası ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın raporunu beklediğini ileri sürerek, özellikle Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’ın hem siyasi hem de finansal yönden ABD liderliğindeki batılı müdahaleyi destekleyip desteklemeyeceğini bilmek istediğini öne sürdü.

 

Bu arada ABD kaynakları şu an Suriye’ye askeri müdahale yerine “Esad’ın çekilmeye davet edilmesi”ni savunuyor. O nedenle Suriye'deki muhaliflerin şu anki pozisyonu da "Müdahale olmasın, Esad çekilsin" şeklinde.

 

ABD’nin bir yandan askeri operasyona hazırlanırken, Esad’ı sıkıştırıp çekilmeye zorlayacağı, bu tür ara aşamalardan sonra askeri operasyona meşruiyet sağlayacağı ve daha sonra harekete geçeceği düşünülüyor. ABD’nin Esad’ın uzlaşma, yeni anayasa, referandum gibi girişimlerini kabul etmemesi dikkat çekiyor. Çözüm için uzlaşma yerine Esad’ın gitmesindeki ısrar ise Suriye’deki Nusayri, Kürt, Ermeni vb kesimler arasında tedirginlik yaratıyor. Bu kesimlerin Esad yönetiminden şikayetleri olsa bile bir uzlaşma ve demokratik anayasa yerine Esad’ın devrilmesiyle yerine gelecek kesimlerin uygulamalarından çekiniyor. Daha önce Müslüman Kardeşler’in bir lideri Nusayrileri Suriye’den temizleyecekleri yönünde açıklamalar yapmış, El Kaide lideri de muhalefete açık destek vermişti. Suriye Ordusundan ayrılanlar da "Allahu Ekber" sloganlarıyla intikam sözleri vermişti.

 

"SURİYE’NİN DOSTLARI"NIN KANA İHTİYACI VAR

A Haber Televizyonu ana haber bültenine konuk olarak katılan Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Humus’ta yaşanan çatışmaları değerlendirdi.

 

Gazeteci Can Okanar’ın sunduğu Ajans programında Suriye’nin Humus kentinde iki Batılı gazetecinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaları değerlendiren YDH Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Suriye ile ilgili her uluslar arası toplantı öncesinde bu tür kanlı görüntülere tanık olunduğuna dikkat çekti.

 

Arap ve Batı ülkelerinin sunduğu karar taslağının Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulacağı 4 Şubat’ta da benzer şekilde kanlı haberlerin servis edildiğini hatırlatan Dursunoğlu, bugünkü Humus olayının 24 Şubat’ta Tunus’ta yapılacak “Suriye’nin Dostları” toplantısı öncesinde gerçekleşmesini sürpriz bulmadığını söyledi.

 

Alptekin Dursunoğlu, cuma günü Tunus’ta “Suriye’nin Dostları” adı altında düzenlenecek olan uluslar arsı toplantının da Güvenlik Konseyi’ni işgale ikna edemeyen Amerika’nın 2003’te Irak’ı işgal etmek için kurduğu koalisyonu hatırlattığını söyledi.