Suriyeli El Vatan gazetesi, “Türkiye yönetimi Nusrat Cephesi adlı terör örgütüne yönelik destek ve yardımlarını geçici olarak durdurduğunu”, kararın örgütün faaliyet alanını “Suriye’nin dışına ve Türkiye’ye doğru kaydırması” ardından alındığını öne sürdü.

İran Fars haber ajansının yansıttığı haberde iddianın Türkiye’den bir kaynak tarafından doğrulandığı, Ankara’nın Nusrat’a karşı tutumunu yeniden gözden geçirmeye karar verdiği de iddia edildi.

Haberde “Ankara yönetiminin söz konusu örgütün Şam'da Osmanlı devletinin bir kanadını oluşturması ve Türkiye'yi kafir ve laik devlet ilan etmesinden korktuğunun belirtildiği" de yazıldı.

Ancak bir süredir hükümetin de desteğiyle Türkiye’den El Kaide’ye açık açık savaşçı ve destek toplandığı iddia ediliyor. Bu desteğin kesildiğine dair doğrulatıcı bir bilgi alınmış değil.

TÜRK MÜCAHİDLER HALEP’TE

Türkiye’de Türkçe olarak El Kaide yanlısı yayınlar yapan ve destek örgütlemeye çalışan internet sitelerinden birinde ise bugün şu ifadelere yer verildi:

“Dünya’nın çok farklı bölgelerinden yüzlerce mücahid, Suriye’de savaşıyor. Suriye’de savaşan binlerce arap olmayan mücahid var. Bunların ilk sırasında da Türkler ve Türkiye’de yaşayan Kürtler var. Savaşın en yoğun yaşandığı bölge Halep. Silah sesleri 24 saat hiç susmuyor. Mücahidler nöbetleşe savaşıyorlar.”

Irak’ta da Şii sivillere yönelik toplu katliamlar düzenleyen El Kaide örgütü Irak İslam Devleti ismini kullanıyor. Örgütün amacı Irak ve Suriye’de saldırılarını yoğunlaştırarak Irak-Suriye İslam Devleti kurmak. Örgütün etkisini arttırması üzerine Türkiye’nin politikasını sorguladığı iddia ediliyor.