Geçtiğimiz günlerde Suriye’de bomba yüklü bir araçla Afrin’e geçmeye çalışırken, Kürt Asayiş güçlerinin tedbirleri nedeniyle üzerlerindeki bombaları erken patlatan bir grup intihar eylemcisinin Türkiye üzerinden bölgeye geçtikleri ortaya çıktı. 6 kişinin öldüğü patlama ardından ele geçirilen pasaportlarda Türkiye üzeri giriş mühürleri görülürken, aynı gruptan sağ yakalanan iki kişinin İstanbul oturumlu oldukları anlaşıldı.

ANF’nin haberine göre, 6 Şubat günü akşam saatlerinde Afrin’e geçerek bombalı saldırılarda bulunmak isteyen bir grup intihar eylemcisi Şêrawa nahiyesine bağlı Xezewi kontrol noktasında durdurulduklarında üzerlerindeki bombaları patlattı. Bu patlama sonucunda araç içerisindeki 6 kişi öldü.

Asayiş güçlerinin olay ardından yaptığı incelemeler sonucunda ele geçirilen pasaportlarda, saldırganların kimlik bilgileri ve nereden geldikleri ortaya çıktı.

İntihar eylemcilerinden biri olan Hazem İsmail Abdulkerim Ahmet’in pasaportunda 29.11.2013 tarihinde İstanbul’dan giriş yaptığı anlaşılıyor.

Hazem İsmail Abdulkerim Ahmed’in eşi olarak geçen Esma Semir Kamis Muhammed Maruf da aynı tarihte giriş yapmış. Esma Maruf’un pasaportunda Ürdün ve Suudi Arabistan ülkelerine de giriş-çıkış yaptığını gösteren mühürler var. Ancak Türkiye’den çıkışlarına ilişkin herhangi bir kayıt yok.

OTURUM ALANLAR DA VAR

Afrin Kürt Asayiş Birimi, intihar eylemcileri ile birlikte hareket eden “evli bir çifti” de kendilerini imha etmelerine fırsat vermeden yakalamayı başardı. Bu kişilerin pasaportları incelendiğinde çok önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Bu ayrıntıların başında koca olarak geçen Muhamed Yasri Ali El Zamek’in İstanbul’da oturum almış olması dikkat çekiyor. El Zamek’in pasaportunda Türkiye’ye 23.08.2013 tarihinde giriş yaptığı görülüyor. 25 Aralık’ta yabancılar şubesinden oturum tezkeresi alan El Zamek, yabancılar şubesinden aldığı oturumda bekar görünüyor.

İSTANBUL’DA İŞ YERİ AÇMIŞLAR

El Zamek Asayiş yetkililerine verdiği ifadede Türkiye’de oturumlarını yapmakla uğraşan Mısırlıların olduğunu söylerken, bunların İstanbul’un en işlek yerlerinde iş yeri açtıklarını ve tüm oturumların o işyeri üzerinden yapıldığını söyledi.

İKİ PASAPORTLU EYLEMCİ

Zamek’in eşi olarak geçen kadının üzerinden Mısır ve Suriye’ye ait iki pasaport çıktı. Mısır pasaportunda kadının adı Fadile Kemal Muhammed Fati Karawya olarak geçiyor. Bu pasaporta göre ise Fadile Karawya, 1985 İskenderiye’ye bağlı Port Said doğumlu.

Kadının Suriye pasaportunda Zeynep Hasko ismi geçiyor. Suriye pasaportunda Hasko, 1974 doğumlu, Afrin Kibare köyü nüfusuna kayıtlı olarak görünüyor. Alınan bilgilere göre aynı isimde Kibarê köyünde bir kadın var ve uzun yıllardır Avrupa’da yaşıyor. Suriye pasaportunu Rojava’ya rahat giriş-çıkış yapmak için bu isim üzerinden Hesekê’den almış.

Kadının Hasekê’den aldığı pasaportla 08.04.2010 tarihinde Mardin’e giriş yaptığı ve 11.11.2010 tarihinde çıktığı anlaşılıyor.

Yine 07.02.2013 yılında Akçakale sınır kapısından Urfa’ya giriş yapan kadının, buradan çıkış yaptığına dair kayıt bulunamadı. Gözlemcilere göre bu kişilerin Rojava’ya yönelik rahat hareket edebilmeleri ve Türkiye üzerinden rahat giriş çıkış yapması için Rojavalılar adına sahte pasaport çıkartılmış.

KOMUTANLARI DA TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇMİŞ

Olayın gerçekleştiği günden sonra ele geçirilen pasaportlar üzerine Asayiş güçlerinin yaptığı incelemeler sonucunda Matravi Faruk Zeki Muhammed adında bir kişinin de pasaportunun bulunması üzerine incelemeler derinleştirilmişti.

Sağ yakalananlar, Muhammed’in Neciye’de kalan komutanları olduğunu, kendilerini onun gönderdiğini itiraf etmişlerdi.

Asayiş soruşturmasında Matravi’nin Suriye ve özellikle de Rojava çevresinde adı birçok kez duyulan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Ebu Cihad isimli komutanı olduğu tespit edildi.

Ebu Cihad Misri de 24.10.2012 tarihinde Türkiye’ye giriş yapmış ve bir daha çıkış yapmamış olarak görünüyor. Geldiği gibi Suriye’ye geçtiği tahmin edilen Matravi’nin yaklaşık iki yıldır İdlib, Lazkiye bölgelerinde olduğu belirtiliyor.