Libya'nın ilk kadın dışişleri bakanı olan Necla Menguş'un, geçtiğimiz hafta 'Türkiye'yi ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesinde işbirliği yapmaya' çağırmasının ardından istifa baskısına ve tehditlere maruz kaldığı öne sürüldü.

The Guardian gazetesinin haberine göre, cumartesi günü bir milis grubu hükümetin kullandığı bir otele baskın düzenleyip Menguş'ın yerini sordu ve arabaları aradı. Türkiye'de yaşadığı belirtilen Libya Müftüsü Sadık el Giryani de Menguş'a hakaret etti.

MENGUŞ NE DEDİ?

Bingazili bir avukat ve insan hakları savunucusu olarak Libya'da mart ayında kurulan ulusal birlik hükümetinin dışişleri bakanlığını üstlenen Menguş, söz konusu açıklamaları Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz haftaki Trablus ziyaretinde yapmıştı.

Libya'nın ilk kadın dışişleri bakanı, ortak basın toplantısında Türkiye'yi "Libya'daki 20 binden fazla yabancı savaşçı ve paralı askerin, BM Güvenlik Konseyi kararları ışığında ülkelerine geri gönderilmeleri için işbirliği yapmaya" davet etmişti.

OTEL BASKINI VE TELEVİZYONDAN HAKARET

The Guardian'ın haberine göre, bu açıklamanın ardından Trablus'ta bir grup milis, geçmişte birlik hükümeti tarafından bir oteli basarak Menguş'un yerini öğrenmeye çalıştı. Milisler oteldeki arabalarda da arama yaptı.

Habere göre, Türkiye'de yaşadığı belirtilen ve radikal İslamcı kesimlerle bağlantıları gerekçesiyle tartışmalı bir isim olan Libya müftüsü Sadık Giryani de, kendi televizyon kanalından yaptığı açıklamada Menguş için "kötü, rezil, Siyonist projeye hizmet ediyor" gibi ifadeler kullandı.

The Guardian'ın haberinde, "Gözlemcilere göre, Menguş'a yöneltilen sert eleştiriler bakanın hayatını tehlikeye atıyor ve bazı Libyalı erkeklerin, Libya siyasetine kadınları dahil edememesini ortaya koyuyor" denildi.

Otel baskının ardından, hükümetin Sirte'ye taşınması yönünde çağrılar da yükseldi.

ABD DE DAHİL OLDU

Yedi haftadır Libya'nın dışişleri bakanı olan Menguş'u eleştirenler, bakanın iç savaştaki doğu güçlerinin komutanı Halife Hafter'in destekçisi olduğunu ve ülkedeki Rusya yanlısı yabancı güçlere benzer bir çekilme çağrısı yapmadığını savunuyor.

Destekçileri ise Menguş'un açıklamasında ülkedeki tüm yabancı güçlere çekilme çağrısında bulunduğunu ve bakanın 2019'da Hafter'i de eleştirdiği açıklamalarının tahrif edilerek sosyal medyada paylaşıldığını vurguluyor.

Menguş üzerindeki baskı, ABD'nin de dikkatini çekmiş durumda. ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland eleştirilere son verilmesi çağrısında bulunarak, "Menguş'un Libya'nın egemenliği ve istikrarı için yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki net açıklamasına tam destek veriyoruz" dedi.

Libya'daki iç savaşa son vermeyi hedefleyen Berlin sürecinin sonucunda ve Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle kurulan geçici ulusal birlik hükümetinin başbakanı Abdülhamit Dubeybe, bakanlıkların yüzde 30'unun kadınlara verilmesi sözünden tepkiler üzerine geri adım atmıştı.