ABD ışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülkenin geçici süreyle muaf tutulacağını açıkladı.

Tahran yönetimine yönelik ambargonun 5 Kasım'da başlayacağı duyurulmuştu. Ambargoyla birlikte, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın ardından kaldırılan tüm yaptırımlar geri getirilecek. Ambargodon muaf tutulacak ülkelerin Pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

Enerji Bakanı Dönmez, ABD'den Türkiye'nin İran ambargosundan muaf tutulacağı bilgisinin kendilerine geldiğini açıkladı.

Dönmez şunları söyledi:

"Sayın ABD Başkanı, ABD'nin Sayın Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye dönük yaptırımların kaldırılmasına veya sınırlandırılması ilişkin bir açıklaması olmuş. Bu açıklamadan dolayı memnuniyetimi ifade etmek isterim. Öteden beri zaten ABD'nin bu yaptırımlarından Türkiye gibi komşu ülkelerin barış, huzur ve ekonomisinin olumsuz etkilenebileceğini ifade etmiştik. Gelinen bu noktada anlaşılan o ki bizim öteden beri ifade ettiğimiz iddia ve tezlerimizin karşı tarafta belli noktada kabul edildiği anlaşılıyor. Ben varılan bu noktanın bölgenin barış, huzur ve istikrarına olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. 8 ülke içinde Türkiye de var; bize gelen bilgiler bu şekilde."

İRAN'DAN JET YANIT

Pompeo'nun açıklamalarına yanıt İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'den geldi. Kasımi, İran'ın yaptırımlarla ilgili herhangi bir endişesi olmadığını söyledi. ABD'nin İran halkına yönelik herhangi bir tedbiri uygulayacak yeteneği olmadığını söyleyen Kasımi, İran'ın ABD yaptırımları altında ekonomisini yönetecek güce sahip olduğunu belirtti.