Financial Times (FT) gazetesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra verdiği görevden ayrılma kararının ardından Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen anlaşmanın geleceğinin tehlikede olduğunu yazdı.

FT’nin Brüksel, İstanbul ve Berlin'deki muhabirleri Peter Spiegel, Mehul Srivastava ve Stefan Wagstyl'ın imzasını taşıyan habere ‘Türkiye'deki kriz AB'yle göçmen anlaşmasını tehlikeye atıyor’ başlığı atıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre FT, ‘Avrupa yanlısı’ olarak nitelendirdiği Davutoğlu'nun, anlaşmayı Almanya Başbakanı Angela Merkel'le birebir müzakere ettiğini hatırlattı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anlaşmaya soğuk yaklaştığı, Erdoğan'ın son dönemde AB'ye karşı giderek daha da fazla düşmanlık beslediği yorumunda bulunuldu.

Gazetedeki haberden bazı ifadeler şöyle: 

"Sayın Erdoğan, Türkiye'nin terörle ve yolsuzlukla mücadele yasalarında reform yapılmasına öfkeli şekilde karşı çıkıyor. Ancak bu reformlar yapılmazsa, Brüksel anlaşmadaki en önemli tavizlerden bazılarını veremeyebilir. Ankara ise daha önce bu durumda Yunanistan'a mülteci geçişini kesmeye yönelik taahhütlerini yerine getirmeme tehdidinde bulunmuştu.”

Haberde, Türkiye'den vize serbestisi öncesi yerine getirmesi istenen koşullar arasında, 'terörle mücadele yasasında kapsamlı değişiklikler yapılmasının' da olduğu, Erdoğan'ın ise söz konusu değişikliklere destek verme konusunda gönülsüz olduğu da yazıldı.

AB YETKİLİSİ: İYİ HABER DEĞİL

FT’ye konuşan bir AB yetkilisi ise şu yorumu yaptı: "(Davutoğlu'nun görevden ayrılması) Bizim için kesinlikle iyi bir haber değil… Anlaşmadan vazgeçmek Erdoğan için çok sakıncalı olur ancak o artık ortada bir at pazarlığı olduğunu düşünüyor. Erdoğan'a göre hala yüzde 50 esneklik payı var ve gerisi de yapılacak bilek güreşinin sonucuna bağlı."

'MERKEL YANLIŞ ATA OYNADI'

Ankara'yla müzakerelere katılan üst düzey bir AB yetkilisi de gelişmeleri, "Davutoğlu, Erdoğan için biraz fazla bağımsız oldu" diyerek değerlendirdi: "Almanya Başbakanı Angela Merkel de yanlış ata oynadı. Türkiye'de Davutoğlu'nun elini güçlendirebileceğini düşündü. Ancak Davutoğlu'nun uluslararası arenada boy göstermesinden ve gerçek bir rakibe dönüşmesinden Erdoğan'ı giderek daha da sinirlendirdi.”

Merkel'i savunanlar ise 'Almanya Başbakanının tüm yumurtalarını Davutoğlu'nun sepetine koymadığını' söyledi. Buna örnek olarak da Merkel'in ülkesinde tepki çekmesine karşın 1 Kasım seçimleri öncesi Erdoğan'ı İstanbul'da ziyaret etmesi gösterildi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin Berlin büro şefi Josef Janning'in görüşleri ise şöyle: "Merkel iki liderle de iş ilişkisi kurmaya çalıştı. Türkiye'yle ilgili kararlarının belli riskleri beraberinde getireceğini de biliyordu."

AP'DE TEMKİNLİLİK ARTIYOR

FT’nin haberi şu ifadelerle noktalandı: “Türk yetkililer vize serbestisi anlaşması kapsamında hızla gerekli reformları tamamlamaya çalıştı. Ancak son haftalarda sağlanan ivmenin Davutoğlu’suz kaybolmasından kaygı duyuluyor. Bu da Ankara'nın mülteci akışını önlemeye yönelik taahhütlerinden uymayabileceği ihtimalini de beraberinde getiriyor.

Vize serbestisi anlaşmasını onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri ise giderek daha temkinli olduklarını söylüyor."