Tunus'ta yeni anayasa hazırlıkları yapılırken kadınlar endişeli. Yeni anayasada planlanan değişikliklerin kadın haklarını hiçe sayacağı kaygısıyla binlerce kişi sokaklara döküldü.

Tunus'ta büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 6 bin kişi dün yönetimdeki Ennahda Partisi'nin kadınların haklarını kısıtlamaya çalıştığı iddiasıyla sokaklara döküldü. Protestoların nedeniyse hazırlıkları yapılan yeni anayasada, cinsiyet eşitliğinin sağlanması yerine Tunuslu kadınların “erkeği tamamlayıcı unsur” olarak tanımlanması önerisi.

Öneri, Tunus'ta kadın haklarının tamamen hiçe sayılacağı yönünde endişelere neden oldu.

"Anayasal eşitlik" ve "Kadınsız bir gelecek düşünülemez" sloganlarıyla sokakları dolduran protestocular, cinsiyet eşitliğini öngören 1956 Anayasası’nın yürürlükte kalmasını talep etti. Protestocular hükümetin işsizlik gibi daha can alıcı sorunlarla ilgilenmesi ve bölgenin kalkınması için harekete geçmesi gerektiğini savundu.

HÜKÜMET ARADA KALDI
Tunus'ta geçen ekim ayından bu yana hükümetin başında İslamcı Ennahda Partisi bulunuyor.

Ülkedeki modern çevreler, özgür seçimlerin galibi Ennahda Partisi’nin ülkeyi İslamî kurallara göre yönetmeyi ve özgürlükleri kısıtlamayı hedeflediğini öne sürerek partiyi yoğun şekilde eleştiriyor. Ülkedeki Selefiler ise hükümete İslamî kuralları uygulaması yönünde baskı yapıyor.

Ennahda Partisi yeni anayasada şeriat kurallarına yer verilmesi yönündeki girişimleri desteklemeyeceklerini ve kadın haklarına saygı göstereceklerini açıklamıştı.

Tunus'ta yeni anayasanın ekim ayında kabul edilmesi bekleniyordu. Ancak bu sürenin önümüzdeki yılın Nisan ayına sarkacağı tahmin ediliyor.
©Deutsche Welle Türkçe