Tunus'ta önde gelen solcu muhalif liderlerden Şükrü Belayid'in öldürülmesi üzerine patlak veren protestolar polisin bastırma çabalarına rağmen yayılıyor.

Belayid'in liderleri arasında olduğu Halk Cephesi ile başka üç muhalefet grubu parlamentodan çekildiklerini duyurdu ve genel grev çağrısı yaptı.

Solcu liderin kardeşi Abdülmecid Belayid, Demokrat Yurtseverler hareketi liderinin evinden çıktığı sırada boynundan ve başından vurulduğunu söyledi.

Suikast üzerine ülke genelinde şiddetli protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

'İKİNCİ DEVRİM' SLOGANLARI

İktidar partisi En Nahda'nın Mezune kentindeki binası ateşe verildi. Gafsa'daki En Nahda binası da tahrip edildi.

Başkent Tunus'ta İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz kullanıyor.

Göstericilerin yeniden toplanarak barikatlar oluşturdukları belirtiliyor.

Tunus'taki BBC muhabiri Sihem Hassaini, kalabalığın "İkinci devrim" sloganı attığını bildiriyor. Muhabire göre, genel greve katılım yüksek olacak.

İki yıl önce eski Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerin merkezi Sidi Buzid kentinde de sokaklarda lastikler yakılıyor. Kent sakini Mehdi Hurçani, Reuters'e yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 bin kişinin polisle çatıştığını dile getirdi.

EN NAHDA'YI SUÇLAMIŞTI

Suikast üzerine ilk resmi açıklamayı yapan Tunus Başbakanı Hamadi Jebali, cinayeti ''terör eylemi'' olarak niteleyerek, "Suçun sadece Belayid'e değil, Tunus'un tamamına karşı işlendiğini'' söyledi.

Fransa ziyaretini yarıda kesen Tunus Devlet Başkanı Munsif Marzuki de, "Barışçıl devrimin birçok düşmanı var. Onu başarısızlığa uğratmaya kararlılar" dedi.

Marzuki sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, bize gönderilen ve açmayı reddettiğimiz bir mektup. Bu mesajı reddediyoruz ve devrimin düşmanlarının maskesini düşürmeye devam edeceğiz"

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise, "Bu cinayet Tunus'un en cüretli ve özgür seslerinden birini çaldı" diye konuştu.

Cinayetin faili bilinmiyor ancak gözler iktidardaki En Nahda'ya çevrilmiş durumda. Çünkü, Belayid, Cumartesi günü Müslüman Kardeşler hareketinin Tunus kolunu 'Demokrat Yurtseverler'in toplantılarına saldırmak üzere 'paralı askerler' tutmakla" suçlamıştı.

France 24 televizyonu, Belayid'in sürekli ölüm tehditleri aldığını kaydetti.

GENEL GREV ÇAĞRISI

AFP'nin haberine göre; Demokrat Yurtseverler'in içinde olduğu Halk Cephesi ve Cumhuriyetçi Parti ile El Massar ve Tunus Nidası grupları, yeni anayasayı hazırlamakla görevli Kurucu Meclis'ten çekildiğini açıkladı ve genel grev çağrısı yaptı.

Tunus genelinde Perşembe günü işyerlerinin ve okulların kapalı kalması bekleniyor.

Tunus'ta En Nahda'nın liderliğindeki koalisyonun çökmesinin ardından yeni hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.

BBC Arapça'dan Wafa Zaiane, ülkede İslamcılar ve laikler olarak iki ana kampa ayrılan geniş bir siyasi yelpaze olmasına rağmen, Ocak 2011'deki "Arap Baharı" ayaklanmasından beri ilk defa bir siyasi lidere suikast düzenlendiğine dikkat çekiyor.

JEBALİ, HÜKÜMETİ FESHETTİĞİNİ DUYURDU

Tunus resmi televizyonuna konuşan Tunus Başbakanı Hamadi Jebali ise, hükümeti feshettiğini ve yerine küçük çaplı, siyasi partilere üye olmayan kişilerden oluşan "teknokrat hükümeti" kuracağını açıkladı.

Feshetme kararını koalisyondaki siyasi partilerin kabine değişikliği üzerinde çözüme ulaşamadığı için aldığını belirten Jebali, kararı alırken muhalefet veya iktidar partileriyle görüşmediğini söyledi.

Jebali konuşmasında, hükümeti feshetme kararını muhalif lider Sükrü Belıyd'ın suikasta uğramasından önce aldığını vurguladı.

Başbakan Jebali, ülkenin yaşadığı siyasi dar boğazı aşmak ve demokratikleşme sürecini başarıya ulaştırmak için bu kararı aldığını kaydetti.

Jebali, kurulacak bağımsız teknokratlar hükümetinin genel seçim yapılana kadar ülkeyi idare edeceğini ve imkanlar doğrultusunda kalkınmayı sağlayacağını dile getirdi.