Evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Şükrü Belayıd'ın cenaze töreni için bugün ülkede genel grev ilan edildi. 500 bin üyesi bulunan UGTT sendikasının çağrısı üzerine yapılan grev nedeniyle hem iç hem de dış, tüm uçuşlar iptal edildi.

Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düştüğü 14 Ocak 2011'den bu yana ilk kez havayollarında böyle bir grev yaşanıyor.  

Bir gencin bedenini ateşe vermesiyle başlayan ayaklanmalar sonucun Bin Ali rejiminin düşmesiyle birlikte adına Arap Baharı denilen süreç de başlamıştı.

Bu arada cenaze töreni için binler başkent Tunus'un güneyindeki Cebel Jellud mahallesinde toplanmaya başladı. Belayıd'ın naaşı evinden alınarak mahalledeki Kültür Evi'ne getirildi. Kitlenin akışı sürüyor.

Belayıd'ın katledilmesinden iktidardaki İslamcı Ennahda partisi sorumlu tutuluyor. Cenaze töreni için toplanan kitle "kana kana cana can, şehit için kendimizi feda ederiz" ve "Katiller" şeklinde sloganlar attı. 

Ülke genelinde yayılan öfke dalgası ardından Başbakan Hamadi Jebali, teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurma kararı aldı. Ancak partisi Ennahda bu kararı reddetti.  Başbakan ve Devlet Başkanı bu açıklamadan sonra sustu.

Tunus, Gafsa, Siliana ve Sfax kentlerinde polis ile göstericiler arasında çatışmalar devam etti. Çarşamba günü Tunus'ta 4 bin göstericinin toplandığı bir eylemde çıkan çatışmalarda bir polis ölmüştü.

Perşembe gecesi Gafsa kentindeki çatışmalarda da bir polis ağır yaralandı. Polisin halen komada olduğu bildirildi. Göstericiler bu kentte ayrıca bir polis karakolunu ateşe verdi.