17 Aralık 2010’da Muhammed Buazizi isimli seyyar satıcı yoksulluk ve polisin yaşattığı eziyetlere karşı Sidi Buzid valiliği önünde bedenini ateşe verdi. Buazizi’nin bu tepkisi, Tunus’ta 24 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarına karşı isyana dönüştü. 28 gün sonra, yani 14 Ocak 2011’de Bin Ali, iktidarı bırakarak ülkeden kaçtı.

Tunus, isyanın başlangıcının ikinci yıldönümünü kutluyor. Buazizi’nin bedenini ateşe verdiği Sidi Buzid kenti halen sefalet içerisinde ve gergin bir ortam var. İsyanın ikinci yıldönümü, yoksulluğun derinleştiği, işsizliğin arttığı, ekonomik alt yapı ve sanayinin sıfır noktasında olduğu, arazilerin ipotek altına alındığı, tarımın gerilediği bir dönemde karşılanıyor.

DEVLET BAŞKANI TAŞLANDI

Bin Ali iktidarının devrilmesi ardından, İslamcı En-Nahda partisi iktidara taşındı. İsyanın başlangıcının ikinci yıldönümünde Devlet Başkanı Munsef Marzuki, ayaklanmanın beşiği olan Sidi Buzid’de halk tarafından tepkiyle karşılandı.

Tunus medyasına göre bir eylemci, “Bundan bir yıl önce buraya geldiniz ve bir şeylerin altı ay içinde değişeceği sözünü verdiniz, ama hiçbir şey değişmedi” dedi. Bir başka eylemci ise “Sizi burada istemiyoruz” diye haykırdı.

Marzuki’nin konuşması ardından Parlamento Başkanı Mustafa Bin Cafer konuşmaya başlamadan kitle taş atmaya başladı. Güvenlik güçleri, her iki yöneticiyi alandan çıkardı.

Özellikle son haftalarda ülke genelinde olaylar yeniden tırmanışa geçti, Kasım ayı sonunda beş gün boyunca ülkenin güney batısındaki Siliana’da grev ve çatışmalar yaşandı. 300 kişi bu çatışmalarda yaralandı.

"HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ, KÖTÜLEŞTİ"

Bin Ali’yi deviren ayaklanma sırasında Şevki isimli bir kardeşi öldürülen Hamid Nasri, “Menzel Buzenne (Sidi Buzid’in güneyinde) kenti devrime çok şey verdi ama yatırım ve kalkınma noktasında hiçbir şey almadı. Durum daha da kötüleşti, işsizlik arttı” diye tepki gösterdi.

Tunus Sanayi Bakanlığı’na göre bu bölgede yatırımlar yüzde 36 oranında geriledi.

EN-NAHDA HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE İŞLER KÖTÜYE GİTTİ

Eleştirilerin hedefinde En-Nahda hükümeti yer alıyor.

Ülkedeki ekonomik sorunların dışında, En-Nahda iktidarı döneminde İlamcı grupların saldırıları da arttı. Bunların hedefinde ise özellikle kültürel etkinlikler dikkat çekiyor.

Tunus ayrıca siyasi yeni Anayasa üzerine yanşanan anlaşmazlıktan dolayı bir çıkmaz içerisinde bulunuyor. Bin Ali’nin kaçışı sırasında uygulamaya konulan polise ve orduya arttırılmış yetkiler veren olağanüstü hal yasası halen yürürlükte.