Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkedeki bazı cezaevlerinde mahkumlara işkence yapıldığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Gürcistan'ın tüm ceza infaz kurumlarında reform gerçekleştireceklerini ve hapishanelerin şeffaf olacağını söyledi. 

Bir televizyon kanalında Tiflis'te bir hapishanede mahkumlara işkence ve cinsel taciz yapıldığı görüntülerinin yayımlanmasının ardından, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, başbakan, adalet bakanı ve başsavcısı ile olağanüstü toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Saakaşvili, tüm ceza infaz kurumlarında yeni ve köklü bir reform gerçekleştireceklerini açıkladı.

Mahkumlara yapılan uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Saakaşvili, "Bir daha böyle bir olay yaşanırsa o olayı gerçekleştirenlere hiçbir tolerans tanınmayacak. Kurmaya çalıştığımız sivil ve medeni Gürcistan'da insan hakları ihlallerinin önünü keseceğiz. Daha önce yaptığımız reformların yeterli olmadığını görüyorum. Hapishanenin kapısını açıp mahkumları serbest bırakamayız ama Gürcistan hapishanelerinin bundan böyle şeffaflıkla yönetileceğine emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Saakaşvili, reformlar için Başbakan Vano Merabişvili'yi görevlendirirken, hapishanelerin geçici olarak polisin yönetimine verileceğini ve sıkı denetim yapılacağını açıkladı.

Başbakan Vano Merabişvili ise, bundan böyle her bir mahkumun sorumluluğunun kendinde olduğunu ve mahkumların sadece vatandaş ve insani haklarını değil, sosyal problemlerini ve güvenlik sorunlarını da çözeceğini bildirdi.

Olaya karıştığı iddia edilen ve gözaltına alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen 10 zanlı tutuklandı. Zanlıların kefaletle yargılanma talebi kabul edilmezken, görüntüleri yaydığı iddia edilen ve yurt dışında bulunan bir kişi için arama kararı çıkartıldı.

Öte yandan, Parlamento, Tiflis Devlet Üniversitesi ve Tiflis hapishanesi önünde düzenlenen gösteriler sabaha kadar sürdü. Protestocular ilgili bakanların istifa etmesini talep etti.

Hükümet ise olayları yatıştırmak için mahkumların yakınları ile görüşmesini kararlaştırdı. Karar hemen uygulamaya konuldu ve Tiflis hapishanesinde bulunan mahkumlar yakınları ile görüştürüldü. Yapılan açıklamada sekiz yüz kişinin yakınları ile görüşmek için başvurduğunu bunlardan altı yüzünün yakınları ile görüştürüldüğü belirtildi.

Gürcistan kilisesi ise mahkumlara şiddet uygulanmasını kınamak amacı ile yakın günlerde yapılacak bazı dini törenlerin iptal edildiğini duyurdu.

Gürcistan muhalefetinin öncülerinden Bidzina İvanişvili'ye ait "TV9" kanalında yayımlanan, Tiflis'te bir hapishanede mahkumlara cinsel taciz ve şiddet uygulandığını belgeleyen görüntüler, ülkede hükümete yönelik tepkilere neden olmuştu.

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından ülkedeki bir çok şehirde protesto gösterisi düzenlenmiş, Islahetme ve Hukuki Yardım Bakanı Khatun Kalmakhelidze istifa etmek zorunda kalmıştı. (skytürk)