Euro bölgesi ülkeleri zirvesinden anlaşma çıktı. Başbakan Tsipras onurlu bir anlaşma yaptıklarını söyledi. Anlaşma Yunanistan parlamentosuna sunulacak. Avrupa ülkelerinin bir kısmı anlaşmayı "ılımlı" bulurken, Almanya Başbakanı Merkel, "Yunanistan'a güvenimiz sarsıldı" dedi.

Euro bölgesi ülkelerinin 16 saat süren zirvesinin ardından anlaşma sağlandığı duyuruldu. Anlaşmanın Yunanistan parlamentosunda tartışmaya açılması bekleniyor.

Başbakan Tsiras, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, ülkenin kendi ayakları üzerinde durabileceğini söyledi. Avrupa'ya önemli bir mesaj gönderdiklerini belirten Tsipras, "Finans sisteminin çöküşü bu anlaşmayla engellendi. Grexit tartışmaları da geride kaldı" dedi. Tsipras, sonuna kadar savaştıklarını ve başardıklarını kaydetti.

TSİPRAS: SOSYAL ADALETİN YOLU AÇILDI


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, şöyle konuştu: “6 aydır zorlu bir mücadele verdik. Yunan halkını ayaklarının üzerinde tutabilecek iyi bir anlaşma elde etmek için sonuna kadar mücadele verdik. Zorlu kararlarla karşı karşıya kaldık. Sorumlulukla hareket ettik ve zorlu bir anlaşmaya vardık. Kamu servetinin yurtdışına aktarılmasını ve mali dar boğazın uygulanmasını ve bankaların çöküşünü önledik. Borcun yeniden yapılandırılmasını başardık, halk egemenliğini yeniden kazandık. Önlemler durgunluk eğilimi yaratacak, ancak Grexit mazide kaldı. Bugünkü anlaşma ekonominin iyileşmesine imkan tanıyor. Önlemlerin yükü sosyal adaletle dağıtılacak. Yine aynı kişiler bedel ödemeyecek. Yunanistan'ın köklü reformlara ihtiyacı var. Savaşa devam edeceğiz. Bütün Avrupa'ya onur mesajı verdik.”

FRANSA'YLA ALMANYA İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Tsipras'ın cesur bir seçim yaptığını ve söz konusu anlaşmayla Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasının kesinleştiğini" belirtti. Hollande, "Bu aynı zamanda Yunanistan krizini yumuşatacak kısa vadeli bir çözüm" dedi. Hollande, anlaşmaya varılmasında Fransa-Almanya işbirliğinin önemine dikkat çekti.

ALMANYA: GÜVENİMİZ SARSILDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Yunanistan'a güvenimiz sarsıldı, dolayısıyla güven yeniden sağlanmalı" dedi. Merkel, kararın Alman parlamentosunda da oylanacağını, Yunan parlamentosunun reformları kendilerinden önce onaylaması gerektiğini söyledi. Yunan ekonomisinin son aylarda çarpıcı şekilde kötüye gittiğini savunan Merkel, "Yunanistan için borç indirimi söz konusu değil" iddiasında bulundu. Merkel, Yunanistan bankalarının yeniden nakitle dolması için 25 milyar euroya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise yeni "kurtarma" programı kapsamında Yunanistan'la "müzakerelere" oturmaya hazır olduklarını söyledi. (ETHA)