ABD seçimlerinin Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Donald Trump’ın Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması yönündeki açıklamaları hem ülke içinde hem de ülke dışında tepki çekti.

Cumhuriyetçiler, Demokratlar, Müslüman liderler, Birleşmiş Milletler ve yabancı liderler açıklamayı, “tehlikeli ve ayrımcı” olduğunu belirterek eleştirdi.

Trump, Kaliforniya Eyaleti’nde geçen hafta yaşanan saldırının ardından, ülkeye göçmen ya da turist olarak girmek isteyen Müslümanların geçici olarak engellenmesini istemişti.

Kamuoyu yoklamalarının Müslümanların Amerikalılara yönelik nefret beslediğini gösterdiğini iddia eden Turmp, bu durumun Amerikan halkını risk altına soktuğunu söylemişti.

Geçen hafta, radikalleşmiş oldukları düşünülen Müslüman bir çift, Kaliforniya Eyaleti’ndeki bir sağlık merkezinde 14 kişiyi öldürmüştü.

BUSH VE CHENEY DE ELEŞTİRDİ

Cumhuriyetçilerin başka bir aday adayı olan Jeb Bush Trump için “dengesiz” dedi.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise açıklamayla ilgili “savunduğumuz ve inandığımız herşeye karşı” yorumunu yaptı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, Trump’un önerisinin “onun, başkan olarak hizmet sunma ehliyetini kaldırdığını” belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron açıklamaların “ayrımcı, bir şeye yardımcı olmayan, oldukça yanlış” olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise Trump’ın “nefreti körüklediğini” belirtti.

Birlemiş Milletler Göç Örgütü, bu tür açıklamaların Suriyeli mültecilerin yeni bir yere yerleştirilme planlarını riske soktuğunu açıkladı.

Amerikan – İslam İlişkileri Konseyi Nihad Awad, “Donald Trump bizimkisi gibi muazzam bir ulustanda bir linç güruhunun lideri gibi” diye konuştu. (BBC)