ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden almasıyla ilgili olarak "Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık" dedi. 'Tillerson’ı size moron dediği için mi kovdunuz' sorusuyla karşılaşan Trump, bu kararı tek başına aldığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu getirmesinin ardından kameraların karşısına geçti.

''Rex'i severdim, ama zihniyetlerimiz, düşünce biçimimiz gerçekten farklıydı'' diye söze başlayan Trump'la bir gazeteciyle arasında şu diyalog yaşandı:

Gazeteci: Tillerson'ı size moron dediği için mi kovdunuz? 

Trump: Ne?

Gazeteci: Tillerson’ı size moron dediği için mi kovdunuz?

Trump: Bir daha söyleyin.

Gazeteci: Neden şimdi?

Trump: Kendisinin (Pompeo) aklına saygı duyuyorum. Beraber içinden geçtiğimiz sürece saygı duyuyorum. İyi bir ilişkimiz ve kimyamız var. İnsanlar niye anlaşırsa o yüzden… Ben daha ilk günden Mike Pompeo ile iyi anlaştım… Açıkçası Rex ile de anlaşıyorum. Rex’e iyi şeyler diliyorum. Artık daha mutlu olacağını düşünüyorum. Bugüne kadar yaptığı hizmet için teşekkür ediyorum ama en baştan beri Mike ile çok iyi bir kimya yakaladık.

Tillerson'ın ekimde kabine toplantıları sırasında yanındakilere Trump'tan 'moron' diye bahsettiği iddia edilmiş, bu iddialar taraflarca doğrudan yalanlanmazken, Trump bakanıyla IQ testine girmeye hazır olduğundan söz etmişti. O zamandan beri Tillerson’un idareten dışişleri koltuğunda oturduğu konuşuluyordu. Aralıkta konuşulan Tillerson'ın kovulacağı ve Pompeo'nun Dışişleri Bakanı atanacağı haberleri üzerine Trump yine ateşli bir 'yalan haber' tweeti atmıştı.

'İRAN'LA KORKUNÇ ANLAŞMADAN TILLERSON MEMNUNDU'

Trump bugün gazetecilere açıklamasında "Aslında Tilerson ile oldukça iyi anlaşıyorduk ama bazı konularda anlaşmazlık yaşıyorduk. İran'la nükleer anlaşmaya bakın. Korkunç bir anlaşma olduğunu düşünüyorum, ama sanırım Tillerson sorun olmadığını düşünüyordu. Biz anlaşmayı bozmak ya da başka bir şeyler yapmak istedik, ama Tillerson bizden biraz daha farklı düşünüyordu'' dedi.

POMPEO'YU GÖKLERE ÇIKARDI

Pompeo'nun ise istihbarat toplama faaliyetlerini güçlendirerek, savunma ve saldırı kabiliyetlerimizi moderniz ederek, dost ve müttefiklerle yakın ilişkiler kurarak hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların övgüsünü kazandığını söyleyen Trump, ''Son 14 ayda onu çok iyi tanıdım. Bu kritik kavşakta onun bu iş için doğru kişi olduğundan eminim. Dünyada Amerika'nın itibarını yeniden tesis etmes, ittifaklarımızı güçlendirme, hasımlarımıza karşılık verme ve Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması programımızı devam ettirecek'' dedi.

Pompeo ile daha uyumlu çalışacaklarını söyleyip ''Benim de dışişleri bakanından istediğim tam bu'' vurgusu yapan Trump, bu kararı kendi başına aldığını sözlerine ekledi.

'TILLERSON KARARIN SEBEBİNİ BİLMİYOR'

Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Steve Goldstein "Tillerson, Trump'la konuşmadı. Kararın nedenini de bilmiyor ama bu görevi yapma fırsatı verildiği için de minnettar" dedi.

Kaynak: Sputnik