Dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik gücü Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD), önümüzdeki dört yıl boyunca kim yönetecek? Cumhuriyetçi Donald Trump mı yoksa Demokrat Joe Biden mı? Amerikalılar, yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Açıklanan ilk sonuçlara göre Joe Biden fazla delege sayısına sahip olsa da Donald Trump, Florida ve Teksas gibi kritik eyaletlerde yarışı önde götürüyor.

Alaska ve Hawaii'de oylama süreci hala devam ederken diğer eyaletlerde sayıma geçildi. Biden ve Trump hangi eyaletleri kazandı ve hangilerinde yarışı önde götürüyor? Canlı blogumuzdan takip edin.

ABD'de yüzbinlerce kişinin görüşlerini etkilediği düşünülen Trump yanlısı QAnon hareketi önderlerinden Marjorie Taylor Greene, Georgia eyaletinde kazanarak ABD Kongresi'ne girmeye hak kazandı.
Greene geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı bir videoda İslam ve Yahudi karşıtı söylemlerde bulunmuş, bazı açıklamaları ırkçı bulunmuştu.
Trump, Greene'i "Cumhuriyetçilerin yükselen yıldızı" olarak tanımlıyor.

FBI kaynaklarına göre QAnon hareketi, ABD'de devlet içi terörü tetikleyebilecek potansiyele sahip bir grup olarak tanımlanıyor.

BİDEN: ARİZONA'YI ÇOKTAN KAZNDIK

Seçim sonrası ilk konuşmasını yapan Demokratların adayı Joe Biden, "Bu kadarını beklemiyorduk ancak Arizona'da çoktan kazandık." diye konuştu.

Seçmenlerine Wellington'da seslenen Biden, "Oyları saymak uzun sürecek ancak Pennsylvania'yı da kazanacağız. Seçimin gerçek sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenmek zor. Bu karar Amerikan halkına ait. Ama ben çok iyi hissediyorum.

Trump sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda: "Biz büyük oranda öndeyiz ama onlar seçimi çalmaya çalışıyor. Asla onlara izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde halk posta yoluyla da oy kullanabiliyor. Trump, seçimden önce ya da seçim günü posta yoluyla kullanılan oyların seçim gününden sonra sayılmasına karşı çıkıyor.

Joe Biden: Seçimi kazanacağız

ABD seçimlerinde ilk konuşmayı Demokların adayı Joe Biden yaptı. Oy sayımının devam ettiğini belirten Biden, seçimleri kazanacaklarını söyledi. Biden, seçim kampanyasında çalışan ekibine de teşekkür etti.

FLORİDA EYALETİNDE ZAFER TRUMP'IN 

ABD'de başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre kritik önemdeki Florida eyaletinde Donald Trump kazandı. Florida, oy oranının Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip geldiği 'salıncak' eyaletler arasında gösteriliyordu.

TRUMP KRİTİK EYALETLERDEN OHİO'YU KAZANDI 

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, kritik önemdeki eyaletlerden Ohio'yu kazandı. Ohio'da 18 delege bulunuyor.

İLHAN OMAR YENŞDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Minnesota eyaletinde seçimlere katılan Somali kökenli başörtülü İlhan Omar, 2018'de girdiği Temsilciler Meclisine yeniden seçildi.

FBI, seçim günü ‘evde kal’ çağrısı yapan otomatik aramaları soruşturuyor

ABD’de FBI ve New York Savcılığı, seçmenlere seçim günü, “evde kalmaları” çağrısı yapan otomatik telefon aramaları için soruşturma başlattı.

Robot aramaların Avrupa’dan geldiği tahmin ediliyor.

BİDEN, CALİFORNİA, OREGON VE WASHİNGTON'U ALDI 

ABD'nin batı kıyısında bulunan ve sandıkların kapandığı California, Oregon ve Washington eyaletlerinde Demokrat aday Joe Biden'ın kazanması bekleniyor.

Kaynak: euronews