ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’deki harekattan hemen önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektuptaki üslup tartışılıyor. Beyaz Saray’ın Trump’a yöneltilen “Kürtlere karşı Türkiye’ye yeşil ışık yaktı” eleştirilerini savuşturmak için yayınlamış göründüğü mektup, ABD’de siyasetçilerden tepki çekti.

Amerikalı gazetecilerse, mektubun gerçek olduğuna inanmakta güçlük çektiklerini anlattı. Öte yandan, Trump’ın dün Kongre liderleriyle yaptığı Suriye toplantısında mektupla övündüğü de iddia ediliyor.

Yorumlardan bazıları şöyle:

Connecticut Üniversitesi’nde Amerikan dış politikası uzmanı olan Brad Simpson, Twitter’da şu yorumu yaptı:

“Ben, bir Amerikan dış politikası uzmanıyım. ABD Başkanlarının yabancı liderlere yazdığı çok fazla mektubu okudum ve bir başkanın böylesine tehditkar, böylesine acayip, görgü kurallarından böylesine bir mektup yazdığını hiç görmedim. Trump gerçekten çok kötü durumda.”

‘DANIŞMANLAR BÖYLE BİR MEKTUP YAZMAZ’

“Bu mektup, politika belirleme sürecinde tamamen bir çöküntü olduğuna ve Başkan’ın danışmanlarından hiçbir katkı gelmeden doğaçlama yaptığına işaret. Zira hiçbir becerikli, ciddi bir politika belirleyici böyle bir mektuba imza atmaz” diyen Simpson, Trump’ın danışmanlarının bile haberi olmadan mektubu bir sekreteri aracılığıyla göndermiş olabileceğini belirtti. Simpson, “Türkiye’nin Suriye harekatının içerdiği riskler düşünüldüğünde, bunun ne kadar çılgınca olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATLAR ŞAŞKIN: GERÇEK OLDUĞUNA İNANMADIK

Demokrat Kongre üyesi Mike Quigley, CNN’e yaptığı yaptığı açıklamada, “Dürüst olacağım. Önce bunun gerçekten bir şaka olduğunu sandım, Oval Ofis’ten böyle bir şey çıkmış olamazdı. Onun [Trump’ın] bunu yazmış olması ve bizi etkilemediğini söylemesi, en seviyedeki cehaletin göstergesi” dedi. Quigley, “Sanki ABD Başkanı bir anlığına mantığını kaybetmiş, sadece aklına gelenleri öfkeyle dikte etmiş gibi. Oysa bunlar, dünyanın sıradışı biçimde tehlikeli bir yerinde yaşanan, sıradışı biçimde tehlikeli meseleler” diye konuştu.

‘DELİLİK’

Temsilciler Meclisi’nin Cumburiyetçi üyelerinden Justin Amash mektubu “Bu delilik” diyerek paylaşırken, bir diğer Cumhuriyetçi üye Seth Moulton, “İçler açısı. Amerika’nın başarısız liselerinde okuyan ortalama bir öğrenci bile bundan daha etkili bir mektup yazardı” dedi.

Daily Beast sitesi mektubu ‘tuhaf’ diye nitelerken, NBC News kanalı da ‘sıradışı’ sıfatını kullandı. NBC News haberi canlı yayında, “O kadar tuhaf ki, Beyaz Saray’dan teyit etmek zorunda kaldık” ifadeleriyle duyurdu.

BBC: ERDOĞAN MEKTUBU ÇÖPE ATTI

BBC, “Başkanlar arasındaki mektuplarda böyle bir dilin kullanıldığını tahayyül etmek zor” ifadelerini kullandı. BBC’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynaklarıysa, Erdoğan’ın mektubu ‘çöpe attığını’ söyledi. İsim vermeden konuşan kaynaklar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan mektubu aldı, tamamen reddetti ve çöpe attı” dedi.

The Guardian gazetesi de, ilk olarak bir Fox Bussiness sunucusu tarafından paylaşılan mektubun gerçekliğinin başta şüphe yarattığını vurguladı.

‘TRUMP DEMOKRATLARA KOPYALARINI DAĞITTI’

Öte yandan, Trump’ın mektubundan memnun olduğu belirtiliyor. CBS kanalına konuşan Demokrat Partili bir yetkili, ABD Başkanı’nın dün gece Kongre liderleriyle görüşmesi sırasında kendisini savunmaya çalışırken “Erdoğan’a pis bir mektup yazdım” dediğini anlattı.

Senato Azınlık lideri Chuck Schumer ise ABD Başkanı’nın mektubu Kongre liderleriyle dün Beyaz Saray’da yaptığı gergin toplantıda dağıttığını da söyledi. NBC News ise Schumer’in bu yöndeki açıklamalarını aktardığı haberinde, “Trump yaptığından gurur duymuş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.