ABD Başkanı Donald Trump'ın eski kampanya direktörü Paul Manafort, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller ile anlaşmaya vardı.

"ABD'ye karşı gizli anlaşma yapmak" ve "adaleti engellemek için komplo kurmak" suçlarını kabul eden Manafort, itirafçı oldu.

Manafort'a geçen ay yolsuzluk, banka usülsüzlüğü ve banka hesaplarını gizlemek dahil sekiz ayrı suçlama getirilmişti.

Bu, aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı'nın Rusya'nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına yönelik soruşturmasında ilk adli duruşmaydı.

Bununla beraber suçlamalar, Manafort'un büyük ölçüde Trump kampanyasından önceki, Ukrayna'daki Rusya yanlısı siyasetçilere verdiği danışmanlık hizmetini hedef alıyor.

Trump, Mueller soruşturmasını "cadı avı" diye niteleyerek ekibi ile Rusya arasında gizli bir işbirliği olmadığını savunmuştu.

Paul Manafort bugün başkent Washington'daki federal mahkemede yargıç karşısına çıkmıştı.

TRUMP'TAN HENÜZ AÇIKLAMA YOK

Başkan Donald Trump ise bu son gelişmeyle ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.

69 yaşındaki Paul Manafort, Başkan Trump'ın yakın çevresindeki isimlerden biriydi. Ancak Trump eski danışmanıyla arasına bir süre önce mesafe koymuştu.

Manafort, hakkında açılan ikinci davada kara para aklama ve lobicilik faaliyetlerinde ihlallerde bulunduğu suçlamalarıyla karşı karşıya.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ve eski avukatı Michael Cohen de daha önce savcıyla anlaşıp itirafçı olmuştu.

Yaklaşık 2 hafta önce Manafort ile bağlantılı bir siyasi danışman olan Sam Patten da yabancı bir grup için yürüttüğü lobi faaliyetlerini yetkililere bildirmediğini itiraf etmişti.

ABD vatandaşı Patten, Ukrayna'da Rusya yanlısı bir siyasi parti lehine ülkesinde ajanlık yapmakla suçlanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe