ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan ordusuna mensup 9 bin 500 askerin Almanya’dan çekilmesi talimatı verdi. Guardian’a konuşan bir ABD’li yetkili şu an ABD’de 34 bin 500 Amerikan askeri olduğunu, bu son kararla bu sayının 25 bine düşebileceğini söyledi. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Johann Wadephul ise bu kararı eleştirerek, “Pentagon şimdiye kadar bu konuda açıklama yapmadı. Basında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray’ı işaret etti. Bu da profesyonel değil tamamen siyasi motifli bir kararın söz konusu olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Aynı yetkili bu durumun Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında yaşanan gerilim ile bir ilişkisi olmadığını söyledi. Merkel, ABD’de düzenlenmesi planlanan G7 toplantısına pandemiyle ilgili durum değişmedikçe gitmeyi planlamadığını söylemesi üzerine iki lider arasında gerilim yaşanmıştı.

ASKERLER POLONYA’YA GİDECEK

Başka bir kıdemli yetkili ise bu askerlerin bir kısmının Polonya’ya bir kısmının başka müttefik ülkelere gönderileceğini, bazılarının ise ABD’ye geri döneceğini söyledi. Yetkili, ABD’nin NATO için halihazırda yaptığı yüksek miktardaki harcama dolayısıyla Almanya’da bu kadar askerin kalmasına gerek kalmadığını dile getirdi.

Diğer yandan ABD’nin bu plan üzerinde eylül ayından beri çalıştığı belirtildi. İki ülke arasındaki ilişkiler Trump başkanlığı sırasında zaman zaman gerildi. Trump, Almanya’yı daha çok savunma harcaması yapmaya davet etmişti. Almanya’da ABD’nin 17 bin sivil çalışanı var; burada nükleer başlıklarının olduğuna da inanılıyor.

Trump’ın yakın bir müttefiki olan ve bu ayın başında görevinden istifa ettiğini açıklayan ABD’nin Almanya büyükelçisi Richard Grenell, mayıs ayında Berlin’i NATO’nun nükleer caydırıcılığını güçsüzleştirmekle suçlamıştı.

‘RESMİ OLARAK BİLDİGİLENDİRİLMEDİ’

Almanya’da federal koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili birçok politikacıdan ABD Almanya’da konuşlu 34 bin 500 askerinden 9 bin 500’ünü geri çekme planına eleştiri geldi. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Johann Wadephul, cumartesi günü yaptığı açıklamada “Söz konusu planlar, Trump hükümetinin yönetimle ilgili temel bir görev olan müttefiklerin karar alma sürecine entegre edilmesini ihmal ettiğini bir kez daha göstermektedir” diye konuştu.

Johann Wadephul, “Pentagon şimdiye kadar bu konuda açıklama yapmadı. Basında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray’ı işaret etti. Bu da profesyonel değil tamamen siyasi motifli bir kararın söz konusu olduğunu gösteriyor” dedi. Wadephul, “Bildiğim kadarıyla Alman hükümeti bu adımdan şimdiye kadar resmi olarak bilgilendirilmedi. Bu da yine alışılmadık bir durum” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Tüm NATO partnerlerinin ittifakın birliğinden, sadece Rusya ve Çin’in anlaşmazlıktan fayda sağladığını vurgulayan Wadephul, ‘buna Washington’da daha fazla dikkat edilmesi’ gerektiğini ifade etti.

Johann Wadephul, CDU savunma politikaları uzmanı Henning Otte’nin daha önce yaptığı Avrupalılara güvenlik politikaları konusunu kendi başına düzene koymak için ‘yeni bir uyanma çağrısı’ uyarısını da tekrarladı.