Yurtdışındaki Amerikalı rehineleri kurtarmayı politika önceliği haline getiren ABD Başkanı Donald Trump'ın, başkanlık seçimleri öncesinde Suriye nezdinde de benzer bir girişimde bulunduğu öne sürüldü.

 İddiaya göre Trump, en az iki Amerikan vatandaşının serbest bırakılması için Suriye hükümetiyle gizli görüşmeler yürütmek üzere üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisini bu yılın başlarında Şam'a gönderdi. Trump'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mektıp da yazdığı öne sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin üst düzey bir yetkililere dayandırdığı habere göre, Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel, mart ayında gizli müzakereler için Şam'a gitti.

Bu ziyaretin Washington-Şam hattında 10 yıldan uzun süredir kurulan ilk temas olduğu belirtildi.

TRUMP ESAD'A MEKTUPLA DOĞRUDAN GÖRÜŞME ÖNERDİ

Habere göre, Amerikalı yetkililer, Suriye'de 2012 yılında kaybolan gazeteci Austin Tice ve 2017'de Suriye hükümetinin bir kontrol noktasında durdurulduktan sonra haber alınamayan Suriyeli-Amerikalı terapist Mecid Kamalmaz'ın serbest bırakılacağı bir anlaşma yapmaya çalıştı.

Trump'ın mart ayında Esad'a bir mektup yazarak, Tice hakkında 'doğrudan diyalog' önerisinde bulunduğu da belirtildi.

ŞAM, ÇEKİLME TALEP ETTİ

Haberde, görüşmelerde ilerleme kaydedilmediği zira Şam yönetiminin, böyle bir anlaşma karşılığında ABD'nin ülkeden tamamen çekilmesini tekrar tekrar talep ettiği aktarıldı.

Habere göre, Lübnan Güvenlik Şefi Abbas Ibrahim ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien arasında, Suriye'deki Amerikalı rehineler hakkında geçtiğimiz hafta bir görüşme de yapıldı. Suriye'de en az dört Amerikan vatandaşının rehin tutulduğu sanılıyor.