ABD’nin pazar akşamı Irak’ta Haşdi Şabi’nin kilit unsurlarından Ketaib Hizbullah’a ait hedefleri vurmasının ardından Irak’ta gerilim yüksek.

Hava saldırılarını protesto eden binlerce kişi, Bağdat’taki Amerikan elçiliğinin önünde toplanıp binayı basmaya çalıştı.

Göstericilerin son olarak elçilik binasının girişindeki bir güvenlik kulübesini yakmaya çalıştığı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump da eylemlerden İran’ı sorunlu tuttu.

Twitter’dan açıklama yapan Trump, pazar günü hava saldırılarında hedef alınan İran yanlısı Ketaib Hizbullah’ın bir Amerikalıyı öldürdüğü suçlamasını yineleyerek, “İran bir Amerikalı personeli öldürdü, birçoklarını yaraladı. Buna güçlü bir şekilde yanıt verdik ve her zaman da vereceğiz. İran şimdi Irak’taki ABD elçiliğine karşı bir saldırıyı organize ediyor. Bundan sorumlu tutulacaklar. Ayrıca, Irak’ın elçiliği korumak için güçlerini kullanmasını bekliyoruz ve bu konuda bildirimde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Haftalardır hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak’taki öfke, pazar akşamı düzenlenen hava saldırılarından sonra ABD’ye yönelmiş durumda. ABD’nin Irak ve Suriye’de eş zamanlı düzenlediği saldırılarda, İran yanlısı Haşdi Şabi’nin kilit unsurlarından Ketaib Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğu açıklanmıştı. Irak’taki bir Amerikan üssüne düzenlenen ve bir ABD vatandaşının öldüğü roketli saldırıdan Ketaib Hizbullah sorumlu tutulmuştu.