Amerikalı iş insanı Keith Melton, Washington’daki Casusluk Müzesi’ne Lev Troçki’nin öldürüldüğü buz baltasını bağışladı.

Ayrıca dünyanın her yerinden gelen casusluk araç-gereçlerinin sergilendiği müzeye, buz baltası ile birlikte 5 bin parçalık geniş bir koleksiyon da verildi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 1917 Bolşevik Devrimi’nin önemli isimlerinden Lev Troçki’nin öldürüldüğü buz baltası Casusluk Müzesi’nin önümüzdeki yıl açılacak yeni binasında sergilenecek. Troçki, sürgün edildikten sonra 1929-1933 yılları arasında İstanbul Büyükada’da yaşamış daha sonra 1929’da Sovyet vatandaşlığından çıkarılmıştı.

Yaşamının son yıllarını Meksika’da geçiren Troçki, 1940 yılında İspanyol gazeteci olarak giden Sovyet ajanı Ramon Mercader tarafından buz baltasıyla öldürülmüştü.

Koleksiyonda yer alan bir diğer ilginç parça ise İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve ‘Uyuyan Güzel’ olarak bilinen 4 metre uzunluğundaki casus denizaltı. Koleksiyonda kodlama ve şifreleme için kullanılan Enigma makinelerin yanı sıra birçok maske, dinleme cihazı, gizli radyo ve casus kamera da bulunuyor.