Irak'ın Tikrit kenti yakınlarında IŞİD tarafından öldürülen 470 kişinin cesedinin gömüldüğü dört toplu mezar bulundu.

Speicher katliamı olarak anılan IŞİD’in askeri üsse baskını sonrası yakınlarını kaybedenler DNA testiyle sevdiklerinin öldürülüp öldürülmediklerini öğrenecek.

IŞİD, geçen yıl haziran ayında eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in doğum yeri Tikrit kentinin hemen dışında bulunan Speicher askeri üssüne baskın düzenleyip buradaki çoğunluğu Şii, yüzlerce genç askeri kaçırmıştı. IŞİD’in yayınladığı, askerlerin sıraya dizilip tek tek infaz ettiği görüntüler dünya kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Öldürülen askerlerin bazılarının cesedi Dicle nehrine atılmış, bazılarınınki ise gelişigüzel gömülmüştü. Söz konusu katliam sırasında toplam 1700 kadar kişinin IŞİD tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı. Nisan ayının ilk günlerinde Irak ordusunun İranlı komutanlardan yardım alarak gerçekleştirdiği operasyonla ele geçirilen kentte 10 toplu mezar bulunmuştu.

Iraklı yetkililer, dün ise kentte Tikrit yakınındaki yeni bulunan toplu mezarlardan 470 ceset çıkarıldığını açıkladı. Başkent Bağdat’ta dün bir basın toplantısı düzenleyen Irak Sağlık Bakanı Adila Hammoud, “Tikrit’teki toplu mezarlardan 470 Speicher katliamı şehidinin cesedini çıkardık. Cesetlerin teşhisi devam ediyor. Komplike iş. Kurbanları belirlemek çok iş istiyor” dedi.

Bağdat’taki ana morgun müdürü Ziad Ali Abbas ise “Bu cesetler dört mezardan çıkarıldı. Bu mezarlardan biri diğerlerinden daha büyük ve burada 400 ceset bulundu. İkinci mezarda 50 ceset, kalan iki mezarda dokuz ceset bulundu. Cesetler üst üste atılmış” dedi. Abbas, mezarlardan çıkarılan cesetlerin Uluslararası Kızıl Haç’tan ekibin de olduğu yabancı uzmanların desteğiyle incelendiğini belirtti.

DNA testlerinin ardından öldürülenlere ait ilk isim listesi, gelecek haftadan itibaren yayımlanmaya başlanacak. IŞİD’in bölgedeki saldırıları sırasında oğulları, erkek kardeşleri, babaları kayıplara karışan yüzlerce aile, yakınlarının Speicher katliamında öldürülüp öldürülmediğinin saptanması için uzun zamandır bekliyordu. Speicher üssündeki askerlerin başlarından vurularak nehre atıldıkları Dicle kıyısındaki iskele, Tikrit’in geri alınmasından bu yana bir türbeye dönüşmüştü.