Irak ordusu ve Şii milisler Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in elindeki Tikrit şehrini almak için bastırdıkça, İran'ın operasyondaki rolü giderek daha net hale geliyor.

Irak'ta bulunan Şii milis kaynakları İran'ın Devrim Muhafızları'ndan Kudüs gücünün komutanı olan General Kasım Süleymani'nin operasyonun yönetilmesinde şahsi olarak rol oynadığını doğruladı.

Bağdat'ın 150 kilometre kuzeyinde yer alan Tikrit sekiz aydan fazla bir süredir IŞİD'in işgali altında ve Pazar günü Irak Başbakanı Haydar el Abadi tarafından kenti geri almak için bir saldırı başlatıldığını açıkladı.

Irak ordusu ve kendilerine Haşid Şaabi (Halk Seferberliği) ismini veren Şii milis grubu birçok yönden Tikrit'e saldırıyor.

Sahada bulunan kaynakların BBC Farsça servisine verdiği bilgilere göre bir dizi Devrim Muhafızları subayı operasyon resmi olarak başlamadan önce komutanlık düzeyinde olaya dahil oldu.

İran'ın resmi makamları henüz bu durumu doğrulamadı ancak Devrim Muhafızlarına yakınlığı ile bilinen İran'ın Fars haber ajansı Süleymani'nin operasyondaki rolüne ilişkin olarak geniş haberler geçti.

Hatta Süleymani'yi Iraklı komutanların ve subayların arasında gösteren fotoğraflar yayınladılar. Ajans, fotoğrafların Tikrit civarında çekildiğini bildirdi.

EĞİTİM VE MORAL HAZIRLIK

Haşid Şaabi isimli grubun içinde bulunan gruplardan bir tanesi Saraya el Horasani (Horasan Tugayları). Bu grup İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı olduklarını söylüyor.

Bu tugayın komutanlarından biri BBC Farsça servisine General Süleymani'nin emri altındaki İranlı güçlerin Iraklı Şii savaşçıları operasyon başladan uzun bir süre önceden bu yana eğittiğini ve moral olarak hazırladıklarını söylüyor.

Her ne kadar ABD ve müteffikleri IŞİD'e karşı kurdukları koalisyondan İran'ı dışlamış olsa da, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşta İran'ın varlığı koalisyon kurulmadan çok önce ortaya çıkmıştı.

Geçen yazdan bu yana bir grup Şii milis grubu Irak'ta ortaya çıktı ve İran'a olan sadakatlarını ilan etti ve Ayetullah Ali Hamaney'in takipçisi olduklarını ilan etti.

İranlı yetkililer her zaman ülkelerinin hem Şii hem de Kürt güçlere IŞİD'e karşı savaşta yardımcı olduğunu söylemişlerdi ancak İran'ın doğrudan askeri varlığının bir çatışmada ortaya çıkması Ağustos 2014'te oldu.

O zamandan bu yana İranlı güçler IŞİD'in elindeki Emirli'yi almak için Şii ve Kürt güçlerle açıkça ortak operasyon yürütüyor.
Emirli'deki savaş sırasında BBC Farsça servisi İran tarafından milis güçlerine gönderilen silah ve mühimmata ulaşabildi.

General Süleymani IŞİD'le savaş başladığından bu yana İran'ın etkisinin ve dahiliyetinin tanınır yüzü oldu.

Şimdi eğer Tikrit'i geri alma operasyonu başarılı olursa bu durum İran ve sahadaki adamları için bir zafer olacak ve ünvanlarına yenisi eklenecek: Eski düşmanları, eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu yerin 'fatihi'.

(BBC Türkçe)