Hamas'ın siber saldırı ve karşı istihbarat faaliyetleri yürütmek üzere İstanbul'da bir merkez kurduğu bildirildi. Batılı istihbarat kaynaklarınca edinilen bilgiye göre iki yıldan bu yana Hamas'ın kentteki resmi bürosundan ayrı faaliyet gösteren merkez Türk hükümetinin bilgisi dışında kuruldu.

Hamas’ın lideri Yahya Sinvar'a doğrudan bağlı merkezin başında Samakh Saraj bulunuyor. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre merkezin üç işlevi bulunuyor.

Buna göre merkez öncelikle silah yapımında da kullanılabilecek çift kullanımlı gereçlerin satın alınmasından sorumlu.

Bir diğer faaliyeti ise aralarında Gazze'deki Filistin Yönetimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Orta Doğu ve Avrupa'daki büyükelçilikleri gibi Hamas'ın Arap dünyasındaki düşmanlarına karşı siber operasyonlar gerçekleştirmek.

Ayrıca merkezin gözetleme ve teftiş görevi yürüttüğü ve bu çerçevede Hamas'a sadakatinden şüphelenilen üyelerin de yer aldığı çeşitli sorgulama faaliyetlerini de gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Türkiye'deki diğer Hamas üyelerinin merkezden haberdar olmadığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin de bilgilendirilmediği kaydediliyor.

HAMAS ARAP DÜNYASINDAKİ ÜSLERİNİ KAYBETTİ

Haberde geçtiğimiz yıllarda Hamas'ın Arap dünyasındaki üslerinin çoğunu kaybettiğine dikkat çekiliyor. Bunda Mısır ve Batı yanlısı Arap rejimlerin, Arap Baharı devriminin arkasındaki Müslüman Kardeşler hareketine sırt çevirmesine ek olarak süregelen iç savaş nedeniyle Hamas'ın Suriye'deki ana bürosunu kapatmak durumunda kalması da önemli rol oynuyor.

Gazze'yi kontrol altında tutan Hamas ile Batı Şeria'da söz sahibi olan El Fetih Filistin'de 2021 yılında seçim yapılması için İstanbul'da yürütülen görüşmelerde genel bir anlaşmaya varmasına karşın, anlaşmanın son hali henüz tamamlanmadı. Sinvar'ın seçimle ya da zorla Filistin yönetimi lideri ve El Fetih'in başındaki Mahmut Abbas'ın yerine geçmek istediği biliniyor.

Kaynak: euronews.com